Начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Чернігівській області Олена Пустовойт пояснила повноваження рад об'єднаних територіальних громад щодо встановлення ставок місцевих податків і зборів (ст.12 Податкового кодексу України, далі - Кодекс).

Ради у межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень (п.12.3. ст.12 Кодексу )

При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються:

  • об'єкт оподаткування,

  • платник податків,

  • розмір ставки,

  • податковий період,

  • строк та порядок сплати податку,

  • база оподаткування,

  • перелік податкових агентів для туристичного збору.

Всі елементи встановлюються з обов’язковим дотриманням вимог Кодексу.

Крім того, радами встановлюються податкові пільги зі сплати місцевих податків та зборів. Не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів (пп.12.3.7. п.12.3 ст.12 Кодексу).

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснених ними витрат (п.30.2 ст.30 ПКУ).

Звертаємо увагу на найбільш розповсюджені ситуації, які пов’язані з встановленими рішеннями окремих рад ставками місцевих податків і зборів та спричиняють втрати місцевих бюджетів, а саме:

  1. по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не встановлено ставки для всіх категорій земельних ділянок та об’єктів нерухомості згідно класифікаторів (наприклад: не встановлено ставку для класу нерухомості 1271  «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства » і платник не сплачує за них податкові зобов’язання, хоча здає таку нерухомість у оренду, що передбачає сплату податку. Це ж стосується будівель промисловості (код 125)),

  2. встановлюються різні ставки у межах однієї категорії землі чи об’єктів нерухомості (платники застосовують меншу із ставок і це є правомірним з їх боку),

  3. розмір ставки має бути у межах, визначених Кодексом (по земельному податку є окремі рішення рад, де перевищено граничні розміри земельного податку для лісових та сільськогосподарських земель).

Ради мають прийняти рішення про встановлення на 2022 рік ставок місцевих податків і зборів до 15 липня 2021 року.

Якщо раніше прийняті рішення не визначали терміни їх дії, такі рішення є чинним до прийняття нових рішень.

Рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2022 рік має бути офіційно оприлюднене відповідним органом місцевого самоврядування до 25 липня 2021 року. В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (пп.12.3.4. п.12.3 ст.12 ПКУ).

Також орган місцевого самоврядування повинен надіслати до Головного управління ДПС у Чернігівській області інформацію про ставки та пільги по податках у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня 2021 року в електронному вигляді у форматі –xls за формою, встановленою Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1330 «Про затвердження Порядку та форми надання контролюючим органам в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів», про що всі ради було повідомлено листами у січні поточного року.

Зазначаються всі рішення органів місцевого самоврядування, які будуть застосовуватись у наступному році, з урахуванням рішень, прийнятих у попередніх періодах, які не мають граничного строку дії, а також з урахуванням прийнятих раніше змін.

Рішення про встановлення місцевих податків і зборів, прийняті радами, органи податкової служби складають у зведену інформацію та не пізніше 25 вересня розміщують в електронному вигляді на офіційному сайті ДПС України у закладці «Податки, збори та платежі», підрозділ «Ставки місцевих податків і зборів», де необхідно вибрати з меню закладку «Чернігівська область» (www.tax.gov.ua).

Слід звернути увагу, що платники податків можуть використовувати зведену інформацію про ставки місцевих податків і зборів, розміщену на офіційному веб-сайті ДПС України. Такі платники звільняються від відповідальності у разі, якщо у інформації, розміщеній на офіційному веб-сайті, виявлено помилку, що містить розбіжності з офіційно оприлюдненим рішенням про встановлення місцевих податків та/або зборів. У такому разі до таких платників податку штрафні санкції та пеня, передбачені Кодексом, не застосовуються, підстав для притягнення платника податків та його посадових осіб до відповідальності немає.

Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області