Приміщення, земля або машина є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти контролюючі органи незалежно  від того чи вони є власністю підприємства, чи використовуються на умовах оренди. Звітуючи про ці об’єкти, платники податків мають  подавати форму 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».

Повідомлення за формою 20-ОПП є одним з ключових елементів  при визначенні реальної діяльності підприємства, а відсутність даних по 20-ОПП  один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства, що в свою чергу  призводить до блокування податкових накладних. На практиці ж підприємства не придають значення цьому звіту, забуваючи первинно відображати об’єкти оподаткування та вносити зміни до їх статусу (використовуються, передано в оренду, повернуто власнику тощо).

Подача повідомлення за формою 20-ОПП передбачена ст.63.3 Податкового кодексу України, яка встановлює обов’язок платників податків стати на облік в органах державної податкової служби, а також обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

Повідомлення за формою 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкту оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану  об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

У повідомленні за формою 20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується підприємство та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, сховища, цехи, земельні ділянки та інше. Включаючи також, об’єкти, які здаються в оренду та орендуються у інших осіб.

Зауважимо, перевірити подані відомості  про об’єкти можна в особистому кабінеті платника податків.

Головне управління ДПС у Чернігівській області  наголошує, що надання  повідомлення за формою 20-ОПП є одним із ключових індикаторів реальної господарської діяльності платника податків.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області