Триває кампанія одноразового добровільного декларування доходів громадян, яка регламентована Законом України від 15.06.2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Начальниця Головного управлінні ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк пояснила, що добровільне декларування триватиме протягом року: з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

«Якщо фізична особа має активи, з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання одноразової декларації», - зазначила Людмила Слотюк.

Скористатися «податковою амністією» може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – збір) - це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначених Законом, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Сплата збору здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація).

За бажанням декларанта можливий варіант сплати збору трьома рівними частинами. У такому разі: перший платіж здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання Декларації, другий – до 01 листопада 2023 року, третій - до 01 листопада 2024 року. Відповідно до Закону при сплаті частинами застосовуються інші ставки збору.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області