Заступниця начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Ольга Корнієвська проінформувала щодо результатів роботи податкового аудиту на Чернігівщині та пояснила, на що звернути увагу платникам, щоб уникнути податкових ризиків у діяльності.

Отже, протягом 9 місяців управлінням податкового аудиту проведено 1164 перевірки результати яких узгоджено (19 планових перевірок, 548 позапланових та 597 фактичних перевірок).

За результатами перевірок суб’єктів господарювання, які порушили вимоги податкового законодавства, встановлено заниження грошових зобов’язань, результати яких узгоджено, на суму понад 64 млн гривень. Сплачено (погашено) податків до бюджетів усіх рівнів на суму понад 30 млн грн, що на 6,2 млн грн (25,8%) більше ніж за 9 місяців 2020 року.

Крім того, зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (збитки) на 8 млн грн, що упередило несплату податку у майбутньому на 1,5 млн грн, зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету на 17,7 млн грн, зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ на 12 млн гривень.

Ольга Корнієвська пояснила: «Відбір платників податків для проведення документальних перевірок щодо дотримання ними вимог податкового законодавства здійснюється за наявними податковими ризиками недоплати сум податків, зборів, які визначаються системою ризикоорієнтовного відбору та іншою податковою інформацією ДПС України».

Можна виділити такі основні групи податкових ризиків згідно системи ризикоорієнтовного відбору:

- неадекватність декларування податку на прибуток або ПДВ (коли доходи, обсяги постачання зростають, а суми задекларованих податків не збільшуються) та їх розмір суттєво менший ніж у середньому по галузі,

- наявність взаємовідносин із ризиковими суб’єктами господарювання (які перебувають у розшуку, по яких наявні кримінальні провадження пов’язані із ухиленням від сплати податків, мають ознаки фіктивності та нереальної господарської діяльності),

- значний розмір інших витрат, перевищення операційних витрат над собівартістю, значні суми дебіторської та кредиторської заборгованості, та їх зростання, тощо.

Ризики високого ступеня можна побачити в електронному кабінеті платника.

Тож Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає платників податків при декларуванні за підсумками ІІІ кварталу, IV кварталу та 2021 року виважено віднестись до складання податкової звітності з ПДВ та податку на прибуток та визначення сум податкових зобов’язань з метою зменшення кількості податкових ризиків та ймовірності відбору до проведення документальних перевірок у 2022 році.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області