Податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів. У структурі надходжень він займає понад 65 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Тому надходження саме цього податку є показовими для розвитку регіону в цілому.

За січень-вересень 2021 року платники Чернігівської області зі своїх доходів сплатили до зведеного бюджету понад 4,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Із загальної суми надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів надійшло майже 3,4 млрд грн, що у порівнянні з минулим роком на 19,5 відс. більше. Місцеві бюджети області додатково отримали 553,9 млн гривень. До державного бюджету перераховано понад 1,1 млрд грн податку на доходи фізичних осіб, що на 177,6 млн грн перевищує надходження аналогічного періоду минулого року.

У структурі надходжень даного податку найбільшу питому вагу (80 відс.) займають надходження податку на доходи фізичних осіб, що сплачуються податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, а решта – надходження податку від оподаткування інших доходів фізичних осіб (від надання майна в лізинг, оренду, від продажу (обміну) майна, від отримання дивідендів, тощо).

Середня місячна заробітна плата штатних працівників по Чернігівській області в серпні 2021 року склала – 11425 гривень.

Проте, згідно останніх звітних даних (за червень 2021 року) 3772 суб’єктів господарювання нараховували найманим працівникам середню заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня (6000 грн), 2060- на рівні законодавчо встановленого.

На даний час, привертає увагу діяльність 1027 суб’єктів господарювання, які використовують працю однієї найманої особи та нараховують заробітну плату менше законодавчо встановленого рівня.

Необхідно зазначити, що відповідно до ст. 24 Кодексу законів про працю України, роботодавцям заборонено допускати працівника до роботи без укладення трудового договору та повідомлення про це органів Державної податкової служби.

Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що Законом України від 15.12.2020 №1082-IХ «Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено у 2021 році мінімальну заробітну плату:

у місячному розмірі: з 1 січня - 6000 грн, з 1 грудня - 6500 грн;

у погодинному розмірі: з 1 січня - 36,11 грн, з 1 грудня - 39,12 грн.

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає всіх роботодавців постійно дотримуватись вимог трудового та податкового законодавства.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління ДПС у Чернігівській області