За статистикою, понад 40 % усіх пожеж відбуваються у сільській місцевості. Під час таких пожеж гинуть люди, отримують значні ушкодження оселі та майно громадян, а господарства зазнають чималих збитків. Найбільш гостро стоїть питання організації гасіння пожеж у місцевостях, де існує багато населених пунктів, до яких перший пожежно-рятувальний підрозділ може прибути тільки через значно триваліший час, ніж нормативні 20 хвилин. Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 № 333-р, відносить до основних повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня (об’єднаних територіальних громад) забезпечення гасіння пожеж, вальних підрозділів, а також розвиток добровільного пожежного руху у всіх населених пунктах Бахмацької територіальної громади.

Головною метою створення Центрів безпеки є забезпечення доступності публічних послуг, що надаються населенню територіальної громади — передусім забезпечення захисту населення і територій від пожеж та надзвичайних ситуацій, а також дотримання громадської безпеки.

Центр безпеки спрямований на задоволення потреб громади у комплексному забезпеченні безпеки як у сфері цивільного захисту, так і у сфері громадського порядку. Такий центр є опорним і координаційним щодо інших місцевих пожежних команд громади, якщо вони у цій громаді є. Крім того, великим акцентом у діяльності центру безпеки є профілактична та просвітницька діяльність, спрямована на попередження правопорушень і НС, а також на підготовку населення до кризових ситуацій. Водночас у такому центрі слід вбачати і культурний осередок, адже задля успішності профілактичної діяльності він має привертати увагу і бути об’єктом, куди населення часто і з радістю приходить, тобто у нього формується свого роду звичка.

З цією метою варто втілювати в Центрах безпеки нестандартні сучасні архітектурні рішення, які будуть якісно виділятися на фоні решти будівель у громаді, і передбачати територію для благоустрою та відпочинку громадян, а також майданчики для занять спортом і відпрацювання вправ пожежників і поліціянтів.

Начальник Ніжинського РУ ГУ ДСНС України

у Чернігівській області Віктор КРАВЕЦЬ

Фото без опису