З настанням холодів, до Служби порятунку "101" значно більше стало надходити повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них. Це є результатом того, що рятуючись від холоду, люди інтенсивно використовують прилади опалення, електрообігрівачі та газове обладнання й при цьому не приділяють належної уваги дотриманню протипожежних вимог. Основними причинами лиха є: відсутність безпечної протипожежної відстані від дерев’яних стін, перекриття будинків до печей чи димарів, поява у їх цегляній кладці тріщин, надмірне перегрівання або залишення без нагляду опалювальних приладів, розміщення впритул до них дров, занавісок, меблів тощо, випадіння жарин з топкових дверцят печей, користування саморобними електрообігрівачами.  

   Також, у цей період особи, які зловживають алкогольними напоями, часто їх розпивають у домівках, а потім допускають необережне поводження з вогнем, кидають непогашені недопалки або курять у ліжку.

   Лише з початку року на Чернігівщині зі всіх вказаних вище причин зареєстровано 836 пожеж.

   У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до всіх мешканців і гостей громади з наполегливим проханням бути вкрай обережними та уважними при експлуатації приладів опалення, електрообігрівачів.

   Дбаючи про тепло у домівках, не забувайте дотримуватися правил пожежної безпеки. Періодично перевіряйте, щоб у печах та димарях не з’явилися тріщини. Не допускайте перегрівання приладів опалення. Слідкуйте, щоб відстань від печей і електрообігрівачів до спалимих речей була не менше півметра.

   Не зловживайте алкоголем. Будьте обережними під час куріння. Не кидайте непогашені сірники або недопалки на підлогу або у смітник. Ні в якому разі не паліть у ліжку.

   Цінуйте власне життя та не втрачайте пильності. Дбайте про безпеку і пам’ятайте, що вогонь вмить може знищити роками накопичене майно!

Начальник Ніжинського РУ

ГУ ДСНС України у Чернігівській області                              Віктор КРАВЕЦЬ