Жінка-підприємець має право на отримання допомоги по вагітності та пологах за умови сплати єдиного соціального внеску. Відповідно до вимог пункту 1 статті 18 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. 

     Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

      Для отримання фінансування по лікарняних листках від Пенсійного фонду України роботодавець, як і раніше, подає заяву-розрахунок за себе особисто, повинні бути прикріплені скановані копії документів:

✅ річний/ довідковий звіт в залежності від дати початку випадку непрацездатності;

✅ довідка про відсутність заборгованості по сплаті єдиного страхового внеску.

      Починаючи з 1 січня 2023 року заява-розрахунок подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

      Страхувальники, які з певних причин не можуть користуватися електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.