За січень-липень 2023 року платниками Чернігівщини сплачено понад 16,9 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області у січні-липні 2023 року сплачено понад 10,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 32 відс. (на 2,6 млрд грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2022 року. Єдиного соціального внеску надійшло 6,4 млрд грн (зростання на 44 відс.).

Щодо реєстрації РРО/ПРРО в контролюючих органах

Державна податкова служба України інформує, що у серпні 2023 року 15,8 тис. суб’єктів господарювання (1,2 тис. юридичних осіб та 14,6 тис. ФОП), на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зареєстрували у контролюючих органах 23,9 тис. РРО/ПРРО, з яких 4,7 тис. РРО та 19,2 тис. ПРРО.

Щодо звільнення від відповідальності за порушення правил застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій

Головне управління ДПС у Чернігівській області у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі - Закон № 3219) повідомляє.

Послідовність дій при реєстрації суб’єктом господарювання програмних реєстраторів розрахункових операцій

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).

До уваги платників податків Чернігівщини

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області з метою широкого інформування платників податків щодо вимог Податкового кодексу України в частині обов’язку використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій, запроваджено щоденні сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія».

У січні-липні 2023 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 6,2 мільярди гривень податків та зборів

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-липень 2023 року надійшло 6,2 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 38 відс. більше за факт надходжень семи місяців попереднього року (+1,7 млрд грн). Майже 1 млрд грн із загальної суми спрямовано у бюджет Чернігівської області, решту ж коштів отримали бюджети територіальних громад.