Щодо врахуванням норм Закону України від 26.05.2022 №2261-IX при справлянні рентної плати за користування надрами

Закон України від 12 травня 2022 року №2261-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за користування надрами для видобування газу природного на період дії воєнного стану» (далі - Закон) офіційно опублікований в газеті «Голос України» від 26 травня 2022 року № 111 (7861) та набрав чинності з 27 травня 2022 року.

Про особливості справляння рентної плати в 2022 році

Відповідно до п. 257.1 ст. 257 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу, а для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, дорівнює календарному місяцю.

Про особливості справляння екологічного податку в 2022 році

Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу, що нормами Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який набрав чинності з 01 січня поточного року, внесено зміни, зокрема, до ст. 243, 245 – 248 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Подати декларацію платника єдиного податку 2 відс. та сплатити його відтепер можна у Дії

ДПС та Мінцифри продовжують спільні проєкти у напрямі цифровізації сплати податків.  Відтепер подати декларацію платника єдиного податку 2 відс. і сплатити його можна і в Дії.

Довідку про доходи можна отримати самостійно

   Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що у рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців за 2021 рік, громадяни можуть скористатися Е-сервісом «Електронний кабінет» для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи.

Своєчасна сплата єдиного внеску – гарантоване право громадян на соціальний захист

Правові та організаційні засади забезпечення та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати регулюються  Законом України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Як отримати довідку про відсутність заборгованості

    Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Порядок), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.09.2018 за № 1102/32554.

Надходження єдиного податку від суб’єктів господарювання Чернігівщини у січні 2022 року зросли на 20 млн гривень

   У січні 2022 року фізичні особи – підприємці Чернігівської області сплатили до місцевих бюджетів 81 млн грн єдиного податку і тим самим перевищили факт надходжень відповідного періоду минулого року на 32,5 відс. або на 18,9 млн грн  (у січні 2021 року надходження єдиного податку з  фізичних осіб становили 58 млн грн). Про це повідомила начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк.

Застерігаємо від шахраїв, які видають себе за працівників податкової служби!

Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує громадян, платників податків, що до суб’єктів господарювання м. Ніжина почали надходити телефонні дзвінки від невідомих осіб, які представляються працівниками Ніжинської ДПІ. Телефонують із мобільного телефону 0953404479 та просять передзвонити за номером 0955973516, начебто начальнику Ніжинської ДПІ. При цьому невідомі особи просять надати грошові кошти. Вкотре повідомляємо, що такі дії вчиняють шахраї. Застерігаємо платників податків бути пильними та не піддаватися на провокації.  Попереджаємо, що у разі надходження таких дзвінків з будь-якими незаконними пропозиціями або вимогами, одразу повідомляйте працівників підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції за номером телефону: (0462) 652-315, 652-392, 668-522.

У січні Чернігівщина спрямувала на обороноздатність країни 34,4 млн грн військового збору

Про підтримку обороноздатності нашої країни платниками податків Чернігівщини інформує громадськість начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк.