Про терміни реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН) розрахунків коригування до податкових накладних

   Законом № 1914 пункт 192.1 статті 192 ПКУ після абзацу першого доповнено новим абзацом, яким передбачено, що розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування.   Таким чином, встановлені чіткі терміни для реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування – 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої він складений.    Отже, як безпосередньо податкова накладна, так і розрахунок коригування до неї, можуть бути зареєстровані в ЄРПН не пізніше 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної. При цьому слід враховувати, що розрахунок коригування може бути зареєстрований в ЄРПН виключно до зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.   Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Ризиковість платника податку на додану вартість

  Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019р. №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» визначено механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстр), подання та розгляд таблиць даних платників податків, встановлення відповідності/невідповідності платника критеріям ризиковості платника податку, організаційні та процедурні засади діяльності комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі (далі - комісії контролюючих органів), права та обов`язки їх членів.

Щодо граничних обсягів доходу, встановлених для 1-3 груп єдиного податку для фізичних осіб - підприємців протягом 2022 року

   Відповідно до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами і доповненнями (далі - Кодекс), а саме ст.291, передбачено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи - боржника за межі України

   Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що Законом України від З0 листопада 2021 року № 1914-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс)  та інших законодавчих актів України щодо тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента - боржника за межі України.

Внесено зміни до Податкового кодексу України в частині стягнення податкового боргу

   Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що Верховною Радою України прийнято Закон України від З0 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі - Закон № 1914), більшість положень якого набрали чинності з 1 січня 2022 року.

РРО: що потрібно знати

   Не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи. 

За результатами контрольно-перевірочної роботи в минулому році до бюджетів усіх рівнів платники сплатили 46,2 млн гривень податків

   З урахуванням карантинних обмежень та мораторію на певні види перевірок, протягом 2021 року управлінням податкового аудиту проведено 1424 перевірки результати яких узгоджено, в тому числі планових перевірок - 32, позапланових перевірок - 713, фактичних перевірок – 679.

Малий та середній бізнес за рахунок сплати податків забезпечили більше половини надходжень до бюджетів територіальних громад Чернігівщини

   За 2021 рік до бюджетів усіх рівнів Чернігівської області суб’єктами господарювання середнього і малого бізнесу сплачено понад 7 млрд грн податків і зборів, що становить 50,4 відс. загальної суми надходжень. Про це повідомила начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк.

Декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року

   З 1 січня 2022 року розпочалася кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2021 року. Щорічне декларування доходів громадянами пов’язано з виконанням вимог Податкового кодексу України, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Внесено зміни до Податкового кодексу України в частині стягнення податкового боргу

   Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє про те, що Верховною Радою України прийнято Закон України від З0 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі - Закон № 1914), більшість положень якого набирають чинності з 1 січня 2022 року.