В яких випадках та на яких підставах здійснюється скасування реєстрації РРО

             Відповідно до пункту 1 глави 4 розділу II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 547) реєстрація реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) діє до дати скасування реєстрації РРО, що відбувається у випадках, коли:

У січні-жовтні 2023 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 9 мільярдів гривень податків та зборів

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-жовтень 2023 року надійшло 9 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 28,5 відс. більше за факт надходжень десяти місяців попереднього року (+2 млрд грн). Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 1,4 млрд грн, решту ж коштів отримали бюджети територіальних громад.

Здійснення господарської діяльності без державної реєстрації – це пряме порушення вимог чинного законодавства

Державна податкова служба України нагадує платникам податків про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення систематичної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг).

Щодо особливостей застосування РРО та/або ПРРО при наданні послуг за умови проведення розрахунків за них виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів

ДПС продовжує інформувати платників податків про актуальні питання щодо особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, у зв’язку з чим повідомляє таке. 

Щодо оподаткування ФОП ІІІ групи у період воєнного стану

В управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернігівській області нагадали, що з 01 серпня 2023 року українським підприємцям повернули ставки податків, які діяли до початку запровадження військового стану, зокрема для фізичних осіб – підприємців ІІІ групи. Таким чином, ФОП ІІІ групи припинили сплачувати 2% від обороту і перейшли на ставку 5%.

Отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та зберігання пального стало зручніше

   В управлінні контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Чернігівській області нагадали, що роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них відповідних ліцензій.

При здійсненні готівкових розрахунків за надані послуги чи продані товари використання реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим

З метою контролю за дотриманням законодавства в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій під час здійснення торгівлі у мережі Інтернет, працівниками відділу фактичних перевірок Головного управління  ДПС у Чернігівській області проведено фактичну перевірку одного з інтернет-магазинів з комісійного продажу побутової техніки,  що здійснює діяльність у місті Чернігові. 

На вебпорталі ДПС України розміщено корисну інформацію для платників

У розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС, який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали.

Щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором доходу у вигляді благодійної допомоги, яка виплачується внутрішньо переміщеним особам міжнародними благодійними організаціями

    Правові основи благодійної діяльності в Україні, у тому числі створення, формування та здійснення діяльності благодійних організацій, визначено у Законі України від 5 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон № 5073).