Фото без опису

Спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечне. На превеликий жаль, ми рідко звертаємо на це увагу.  Під час згорання однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. На присадибних ділянках рослини нерідко окроплюють пестицидами, які також потрапляють у повітря під час згорання листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окроплюємо від колорадського жука.  Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, у повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони зачасту, стають причиною дертя у горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні, поліциклічні, вуглеводні сполуки. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксид сірки, що  викликаює респіраторнні захворювання. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо це впливає на тих, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди, і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

         Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, а вплив диму на їх організми особливо небезпечний.

       Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із спалюванням. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 адміністративного кодексу України.  Розпорядженням міського голови створені мобільні групи із працівників міської ради, поліції та комунальних підприємств для попередження спалів. За порушення Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та «Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку  утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м.Бахмач» накладається штраф у розмірі від 340 до 1360 грн.

 

Бахмацька міська рада.