Фото без опису

   Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії визвольної боротьби українців. У рамках відзначення 103-ї річниці  цих подій  на залізничній станції Бахмач-Київський біля пам`ятної дошки бійцям Центральної Ради, які загинули обороняючи Бахмач,  відбулося вшанування пам’яті героїв.

           Бої у місті, що датуються  21-23 січня 1918 року вважають стратегічно-важливими з військової точки зору, адже вони були масштабнішими, ніж під Крутами,  за чисельністю вояків з обох сторін, та затримали наступ більшовиків на Київ.

           Необхідно зазначити, що похованню оборонців Крут на Аскольдовій Могилі в Києві передувало погребіння загиблих захисників Бахмача. 11 січня 1918 року за старим стилем (тобто 24-го січня за новим — за 5 діб до крутянського бою) у Києві ховали героїв оборони Бахмача.

          Слова скорботи за «першими кіборгами» висловив Бахмацький міський голова, зазначивши, що подвиг героїв, загиблих під Бахмачем та Крутами, став символом патріотизму і жертовності за незалежність нашої держави, який зараз продовжують наші захисники України у війні з Росією. «На жаль, небо забирає найкращих, але ми повинні бути гідними пам’яті загиблих патріотів. Певен, що об’єднавшись, сьогоднішні захисники, як і Герої Крут, ніколи не дозволять знищити українську державність.»

          Також Павло Шимко подякував усім історикам, краєзнавцям, журналістам, які відновили цю скорботну сторінку історії в життєписі Бахмаччини та України.

          Панахиду за загиблими відправив настоятель Свято-Успенської парафії Чернігівської Єпархії ПЦУ отець Володимир.