Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) належить до основних бюджетоутворюючих джерел надходжень у структурі доходів місцевого бюджету. За своєю економічною суттю ПДФО є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй громадою, на території якої така фізична особа зареєстрована і проживає. Відповідно, для належного надання своїм жителям необхідних послуг, територіальна громада повинна мати певний ресурс, основна частина якого формується саме за рахунок податку на доходи фізичних осіб.

     Тож саме про наповнення бюджету за рахунок сплати ПДФО підприємствами залізниці, які розташовані на території громади, йшлося на нараді, яку провів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів  Анатолій Карпенко.

     Зокрема, йшлося про те, що працівниками міської ради був здійснений аналіз сплати податку та збору на доходи фізичних осіб підприємствами, які здійснюють діяльність на території нашої громади. Встановлено, що окремими структурними підрозділами АТ “Укрзалізниця”, а саме: Виробничим підрозділом Конотопської дирекції залізничних перевезень регіональної філії “Південно-Західної залізниці та філією “Вокзальна кампанія “Виробничий підрозділ “Вокзал станції Суми”, не сплачено ПДФО до бюджету територіальної громади. Тобто, всупереч чинному законодавству АТ “Укрзалізниця”, яка має відокремлені підрозділи, сплачує ПДФО не за місцем їх розташування, а за місцем реєстрації та територіального розміщення материнської структури.

    І як результат - втрата бюджету Бахмацької міської територіальної громади становить близько 1 млн 200 тис. грн у рік. Ці недоотримані кошти могли б бути спрямовані для вирішення нагальних проблем та створення належних умов проживання мешканців громади, фінансування міських цільових програм, зокрема, і Програми фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд залізничним транспортом.

Фото без опису
Фото без опису