Фото без опису     Сьогодні у Бахмачі відбувся настановчий тренінг для працівників місцевого самоврядування на тему: “Основи партисипативного планування”. У заході взяли участь представники з Бахмацької, Борзнянської, Дмитрівської, Талалаївської та Понорницької громад.

     З вітальним словом до учасників тренінгу звернувся Бахмацький міський голова Павло Шимко. Він вказав на важливість цього навчання, адже вже в першому читанні Верховною Радою України ухвалено проєкт закону “Про внесення змін до Закону України “Про засади державної регіональної політики” № 5323, яким пропонується запровадити положення щодо обов’язкового розроблення міськими, селищними, сільськими радами стратегій розвитку територіальних громад або стратегічних планів розвитку.

     Володимир Бойко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, детально зупинився на загальних засадах нормативно-правового забезпечення стратегічного планування розвитку територій в Україні, методології розробки стратегій розвитку територіальних громад, а це — організація роботи, соціально-економічний аналіз, прогнози, сценарії, стратегічний вибір, проведення SWOT-аналізу, визначення структури, цілей та завдань.

      У ході навчання йшлося і про те, що стратегія розвитку громади є важливою складовою державної регіональної політики. Вона відображає місцеві пріоритети та засоби їхнього досягнення з огляду на мету, якою громада прагне досягнути. Водночас без місцевої стратегії неможливо якісно визначити цілі та завдання розвитку на регіональному та державному рівнях, що своєю чергою необхідно для залучення додаткових коштів та інвестицій. Довгостроковий характер стратегії (сім років) дозволяє запрограмувати діяльність владних інституцій та мінімізувати таким чином політичні ризики. А ще вона дуже важлива для роботи з потенційними донорами та інвесторами. Адже вони розраховують свої кроки на багато років наперед, цього ж хочуть бачити й від потенційних партнерів.

      Під час семінару відбулося обговорення ідеї проєкту, узгодження усіх етапів його реалізації та моделі партисипативного стратегічного планування.

      Тож, маємо сподівання, що завдяки проведеному практичному навчанні згодом у громадах стартують важливі для життєдіяльності мешканців проєкти.