Фото без опису Медичними працівниками КНП “Бахмацький міський центр первинної медико-санітарної допомоги” станом на 4 серпня поточного року проведено 1579 щеплень від гострої респіраторної хвороби COVID – 19. З них 897 щеплень повторно. Вакцинацію проводили вакцинами: Coronavac, AstraZeneca, Moderna.

    Інформаційно:

   Вакцина AstraZeneca — це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея. Вакцина, яка вироблена за ліцензією в Індії, має назву Covishield. Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС.

    Ефективність — 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

  У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

  Вакцину AstraZeneca вводять внутрішньо м’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів.  Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках, включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

 Вакцина Coronavac — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

   Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

  Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньо м’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

 Вакцина Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna.

   Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах. Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при –25 ºC до –15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати в холодильнику при температурі 2–8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Реакції на вакцину

Вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Такі реакції на місці щеплення є нормальними: біль; набряк.

  Також можуть виникнути такі загальні реакції: гарячка; озноб; головний біль; втомлюваність. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями.

Відмінність між реакцією на вакцину й симптомами COVID-19

    Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті.

   Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури — це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації.

    Проте якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

   Невідкладно повідомте свого лікаря про будь-які тяжкі побічні реакції, що виникли після вакцинації від COVID-19.

    Вакцинуватись можна у центрі вакцинації від COVID-19 (на базі колишнього приміщення райдержадміністрації) щосереди і щосуботи з 9.00 до 13.00, за адресою: вул. Першотравнева, 36 (ІІ поверх), м. Бахмач, а також, звернувшись до сімейного лікаря.