18 серпня в Бахмацькій міській раді відбувся круглий стіл на тему «Соціальне партнерство при вирішенні питань детінізації зайнятості населення та легалізації оплати праці». У засіданні взяли участь Бахмацький міський голова Павло Шимко, начальник Бахмацької ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області Олексій Батьківський, інспектор управління Держпраці в Чернігівській області, соціальні партнери та роботодавці. Головував на засіданні заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

  У ході спілкування йшлося про переваги офіційної зайнятості, соціальні гарантії для працівників, відповідальність та фінансові санкції для роботодавців в разі використання незадекларованої праці. Зокрема, Максим Торжевський наголосив, що служба зайнятості завжди займає принципову позицію в цьому питанні, пропонуючи шукачам роботи тільки легальні вакансії. Щоденно в базі обласної служби зайнятості актуальними є близько тисячі пропозицій офіційної роботи. Крім того, постійно проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна робота як серед безробітних, так і роботодавців щодо переваг легального працевлаштування та наслідків роботи «в тіні».

   «Варто чітко засвоїти, що нелегальна зайнятість та виплата заробітної плати «в конверті» послаблює соціальний захист працівників, знижує доходи бюджетів, а отже й зменшує можливість фінансування державних програм соціального спрямування», - сказав заступник директора обласного центру зайнятості.

  Людмила Лисобикова, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського ОЦЗ, ознайомила присутніх з ситуацією на регіональному ринку праці, основними тенденціями та наголосила на перевагах і вигодах співпраці роботодавців із службою зайнятості.

   Як зазначила директорка Бахмацької районної філії Тетяна Халимон, завдяки системній роботі збільшилася кількість роботодавців, які звертаються до служби зайнятості з питань підбору персоналу (з початку року до Бахмацької філії обласного центру зайнятості за допомогою в укомплектуванні вакансій звернувся 161 роботодавець, подано 602 вакансії з них 529 укомплектовано), налагоджено роботу з новоствореними роботодавцями; створено 182 електронних кабінетів роботодавців; проведено понад 30 інформаційно-роз’яснювальних заходів. За 7 місяців поточного року на обліку у Бахмацькій районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості перебувало 1748 осіб безробітних, звернулось з питань працевлаштування з початку року 1005 осіб, а станом на 01.08.2021 перебувало на обліку 732 особи безробітних. Працевлаштовано з початку року – 520 осіб. Для безробітних, які знаходяться на обліку в Бахмацькій районній філії, з початку року було укладено з роботодавцями 43 договори на громадські роботи та роботи тимчасового характеру. Протягом вказаного періоду працювало на громадських та роботах тимчасового характеру 122 особи. За вказаний період направлено на професійне навчання – 145 осіб під замовлення роботодавців. З питань зайнятості населення проведено з роботодавцями 16 семінарів, де брало участь 147 роботодавців. Безробітним особам, які перебували на обліку у службі зайнятості, допомога з безробіття, одноразово, для започаткування ними власної справи, з початку року надавалася 1-й особі. За 7 місяців поточного року прийнято рішення щодо відшкодування роботодавцям компенсації єдиного соціального внеску - 1 роботодавцю на 1 особу безробітну. З початку року спеціалістами було здійснено майже 300 відвідувань підприємств, організацій та установ, де роботодавці були проінформовані про можливості та соціальні послуги, які надає служба зайнятості.

   На період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID -19, Постановою від 22.04.2020 №306 затверджений Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування роботодавцям, які використовують найману силу, допомоги з часткового безробіття, де такою послугою скористалися близько 200 роботодавців на 388 осіб. Також отримали одноразову матеріальну допомогу 15 роботодавців на 176 найманих працівників. Нині, Служба зайнятості продовжу працювати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів», з суворим дотриманням санітарних норм, передбачених законодавством, для збереження здоров’я наших працівників та клієнтів. Так, Служба зайнятості вже затвердила стратегію власного розвитку, сформувала основні інститути нової політики надання послуг, адже завдання стоять серйозні: показати ефективну роботу служби, яка у тісній співпраці з роботодавцями, має вирішувати проблему забезпечення населення роботою в умовах демографічної кризи, трудової міграції та тіньової зайнятості.

                                                                                    За інформацією Бахмацької філії

                                                                                    Чернігівського обласного центру

                                                                                     зайнятості