Фото без опису 9 листопада в нашій державі відзначають День української писемності та мови, який був започаткований Указом Президента в 1997 році. Дата припадає на важливе православне свято – день вшанування пам’яті Нестора Літописця. Саме він був послідовником творців писемності слов’ян Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з його праці. Нестор Літописець є автором неоціненного скарба нашої культури – “Повісті минулих літ”.

   Тож символічно, що саме сьогодні у Бахмачі, на фасаді будинків, що по вулицях Соборності 50 та 17, де мешкали наші знані земляки, письменники Вілій Москалець та Володимир Кашка, і відбулося відкриття пам’ятних дошок. Через обмеження червоної зони зібрання не було багаточисельним, однак у заході взяли участь рідні видатних земляків, які поділилися теплими спогадами, що надало події особливої щирості.

   На думку міського голови Павла Шимка, це непересічні події, і ці меморіальні дошки мають стати своєрідними охоронними грамотами нашої пам’яті. Видатні творці, талановиті майстри слова, на честь яких відкриті меморіальні дошки, - це не тільки наше минуле, а й візитівка Бахмаччини сьогодні.

   Ініціаторами виготовлення пам’ятних дошок виступили депутати Бахмацької міської ради минулого скликання, зокрема, Валерій Петренко та Михайло Виноградов. Втілив ідею в життя на благодійних засадах підприємець Сергій Лях. Присутні на заході були єдині в думці про необхідність повного видання творів і Вілія Москальця, і Володимира Кашки.

   Пишаємося нашими земляками!

Довідково.

   Володимир Кашка — письменник, журналіст, філософ - Бахмацький Сковорода. Творчий доробок - «Уроки сірої качки» («Веселка», 1990), «Мала методика» («Кальварія», 2003), «Моделі обріїв» («Факт», 2005), «Житло» («Український письменник», 2007), «Автометодика» (РВК «Деснянська правда», 2007), «Час плоду» (ПАТ "ПВК «Десна», 2017). У 1977 Володимир Кашка заснував у Бахмачі творче об’єднання ДАК, з якого згодом розвинулася Бахмацька літературна школа, її яскраві представники — Кость Москалець, Андрій Деркач, Микола Туз.

   Вілій Москалець — письменник, Член Спілки письменників України (згодом Національної) з 1963 року. Вілій Москалець почав друкуватися 1955 року. 1961 року побачила світ його перша книжка— повість «Сейм виходить з берегів». Вілій Москалець — автор повістей «Серед зелених лісів» (1962), «Над Сеймом летять журавлі» (1963), збірки повістей, оповідань, етюдів «Нічні пастухи» (1967), повістей «Зимова балада» (1970), «Місячні моря» (1972), «Над рікою Світилкою» (1985), збірки повістей «Сейм виходить з берегів» (1988), роману «В краю білокорих беріз» (1990).