Фото без описуНаприкінці 2021 року Бахмацька  громада  увійшла до списку  переможців, які отримують  експертну консультативну  підтримку з розробки Стратегії  свого розвитку в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Вона фінансується  Європейським  Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та Словенією.  Програма супроводжуватиме 96 громад з усіх  областей України,  в т.ч.  п'ять  громад із Чернігівщини (всього з нашої області на конкурс надійшло  дванадцять заявок).

   Стратегія визначає, якою мешканці громади прагнуть побачити її в осяжному майбутньому, відповідно — пріоритети розвитку, засоби та ресурси досягнення поставлених цілей. До речі, з 2023 року наявність Стратегії  стане обов'язковою для громад, що прагнуть отримати від держави кошти на свій розвиток.

   У листопаді-грудні  минулого року  та січні поточного року за участі експертів  Програми «U-LEAD з Європою», керівників її Київського та Чернігівського офісів  відбулися кілька заходів: ознайомча зустріч, онлайн-семінар на тему «Комунікація  та партисипаторні механізми  для представників територіальних громад, відібраних для підтримки  розробки стратегій місцевого розвитку»  та перші онлайн-консультації. Їхня мета - організаційна підготовка до розробки Стратегії, ознайомлення  з можливостями та формами   ширшого залучення мешканців громади.

   31 грудня 2021 року  розпорядженням міського голови створена  робоча група з розроблення Стратегії розвитку Бахмацької міської  територіальної громади Ніжинського району Чернігівської області на 2022–2027 рр. та плану заходів із її реалізації на 2022–2024 рр. на принципах залучення громадськості,  в тому числі освітян, підприємців, депутатів, старостів старостинських округів, громадських організацій тощо.

   Серед наступних першочергових кроків — збір даних для соціально-економічного  аналізу  та проведення  опитування  мешканців громади. Це велика праця, яку територіальна спільнота  може зробити лише  разом.