Фото без опису Сьогодні відбулася зустріч міського голови Павла Шимка з мешканцями двоповерхівок у місті Бахмачі. Люди вкрай обурені високими тарифами на тепло. Адже суми у платіжках за листопад — грудень минулого року вдвічі більші, ніж у попередньому опалювальному періоді. Тож у ході емоційного спілкування намагалися розібратися в ситуації, що склалася.

   Зі слів представників АТ “Облтеплкомуненерго”, яких запросили на зустріч, згідно з чинним законодавством існує необхідність переходу на нову систему взаємовідносин, тобто з цього року вперше застосовується “індивідуальний договір”, а саме: у кожного будинку - свій коефіцієнт. Це означає, що тарифи є різними для всіх будинків. По-перше, має значення тип будинку: відповідно до норм витрата тепла на опалення одно-, двоповерхових будинків є втричі більшою, ніж питома норма для п’ятиповерхових будинків. Також отримують значні суми в платіжках люди і через відсутність лічильників у будинку, що є вимогою відповідно до постанови Кабміну "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

   Світлана Двоєжон, керівник Департаменту обслуговування споживачів АТ “Облтеплокомуненерго”, надала роз'яснення як визначається тариф, озвучила принципи нарахувань для будинку з лічильником та для будинку без лічильника, а також наголосила, що з 1 листопада 2021 року тарифи залишаються незмінними, а це — 1737,61 грн за 1 гігокалорію. З її слів, обсяги тепла розподіляються пропорційно до опалювальної площі квартири + опалення місць загального користування та функціонування внутрішньо-будинкової системи опалення. Тож мешканці сплачують за фактично спожиті гігакалорії.

   Що ж робити в даній ситуації?

   Єдиний вихід — це облаштування будинків вузлами комерційного обліку, простіше — лічильниками.

    Павло Шимко запевнив мешканців громади, що вже на січневому засіданні сесії міськради (27 січня) буде прийнято відповідну програму, згідно з якою встановлення лічильників у двоповерхових будинках відбудеться за рахунок коштів місцевого бюджету та ймовірного спіффінансування їх власників. Розпочнуть облаштовувати лічильниками будинки по вул. Заводській, далі — Чернігівська 1. Звісно, на черзі й інші. Зрозуміло, що лічильники будуть встановлені лише після завершення опалювального періоду 2021-2022.

   Так як здійснити перерахунок отриманих послуг за теплопостачання за жовтень-грудень неможливо, то людям запропоновано укласти з підприємством (АТ “Облтеплокомуненерго”) договір про реструктуризацію заборгованості, іншими словами - договір про щомісячне рівномірне погашення заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за послуги з теплопостачання

   Для укладання договору про реструктуризацію заборгованості споживач має написати заяву до АТ «ОТКЕ» з проханням розтермінувати оплату за послуги з теплопостачання. Сам споживач у заяві може вказати, скільки часу йому потрібно для погашення заборгованості. Для оформлення договору необхідно надати наступні документи:

  • документ, який визначає право власності або користування на квартиру;

  • паспорт власника/співвласника/зареєстрованого за відповідною адресою;

  • ідентифікаційний номер;

  • довідка щодо осіб, які зареєстровані в приміщенні.

    Важливо, що на громадян, які уклали такий договір поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів. Для тих, хто не може відправити документи самостійно, варіант наступний - зацікавлені можуть залишити пакет документів у відділі житлово-комунального господарства та організації благоустрою виконкому міськради, які в подальшому будуть передані до АТ ““Облтеплокомуненерго”.