У зв’язку з посиленням загроз безпековій ситуації в Україні через масштабне розгортання російських військ на державних рубежах кожного мешканця громади хвилює питання організації та забезпечення територіальної оборони.   Важливо знати, що відповідно до ЗУ «Про національний спротив» формування національного спротиву та сил територіальної оборони проходитиме в декілька етапів:

  • на сьогоднішній день – це перший етап – відбувається розгортання Сил територіальної оборони за штатом мирного часу,  тобто формування штату управління батальйону територіальної оборони. Створюється командно-штабне управлінське ядро. Сили територіальної оборони є частиною Збройних сил, та не є добровольчими формуваннями органів місцевого самоврядування. На даний час є завдання з ремонту і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів тощо.
  • наступний етап – формування особового складу резервістів батальйону, вже безпосередньо шляхом укладання контрактів з командуванням батальйону тобто формування резерву територіальної оборони. Відбуватиметься після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінську структуру з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови.
  • третій етап - передбачатиме формування добровольчих підрозділів у малих населених пунктах з числа місцевих добровольців. Таке розгортання добровольчих підрозділів відбуватиметься за подання командувача Сил територіальної оборони та за рішення Головнокомандувача Збройних сил.
  • З 1 січня цього року територіальна оборона – окремий рід сил і в кожній області сформована бригада, а в кожному районі – батальйон.

         У нашій області  діє Програма впровадження пілотного проєкту з організації територіальної оборони Чернігівської області на 2021-2022 роки, на заходи якої депутатами обласної ради 15 лютого виділено додатково 10 млн гривень.

      У Ніжинському районі також продовжується формування батальйону, розроблено Програму організації та розбудови територіальної оборони.

      У громаді ж розгортання добровольчого підрозділу можливе лише після рішення Головнокомандувача Збройних Сил України.

 Якщо ви вирішили вступити у резервні підрозділи Сил територіальної оборони, потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, це колишній військовий комісаріат, з необхідними документами.  https://bakhmach-mr.gov.ua/news/1645023140/

  Шановні жителі громади! У стані війни Україна перебуває з 2014 року. Та ми віримо в наші Збройні Сили, які у разі необхідності  готові дати відсіч агресору. Крім того, нас підтримують потужні держави.  Ситуація на кордоні контрольована.

   У випадку реальної загрози ви будете своєчасно поінформовані.

    Ми маємо не втрачати пильності,  але ж і не панікувати!

    Будьмо єдині як ніколи!

 Більше інформації на офіційному веб-сайті Бахмацької міської ради в рубриці “Цивільний захист” https://bakhmach-mr.gov.ua/novini-14-18-18-18-01-2022/