Марина Лазебна, Міністр соціальної політики повідомила, що Уряд ухвалив напрацьований Мінсоцполітики механізм для своєчасного нарахування та виплати людям грошових допомог, пільг та субсидій в умовах, коли органи соціального захисту не мають змоги працювати в тих чи інших населених пунктах через активні бойові дії.

   Нарахування та виплата грошових допомог, пільг та субсидій здійснюється органами соціального захисту районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських рад.

   Але у зв’язку з проведенням активних бойових дій в окремих містах і районах органи соціального захисту не мають фізично можливості працювати, а отже провести нарахування і виплату грошових допомог, пільг та субсидій.

   У таких випадках на центральному рівні Міністерство соціальної політики України забезпечить фінансування грошових допомог, пільг та субсидій відповідно до наявних реєстрів отримувачів та процедур захищеного інформаційного обміну, які є основою Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

   Міністерство спрямує кошти до АТ «Ощадбанк», а АТ «Ощадбанк», в свою чергу, забезпечить їх перерахування безпосередньо людям.

   Тим громадянам, які одержували виплати через банки, АТ “Ощадбанк” перерахує кошти на їхні банківські рахунки.

   Тим громадянам, які отримували виплати через Укрпошту, АТ “Ощадбанк” здійснить грошовий переказ через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER”.

   Міністерству соціальної політики надходять запитання від отримувачів різних видів державної соціальної допомоги, пільг та субсидій про те, чи не потрібно буде повертати отримані за час воєнного стану суми відповідних виплат після його закінчення, з урахуванням того, що виплати були автоматично продовжені без звернення одержувачів, а розмір доходу одержувачів міг збільшитись.

   Тобто, навіть якщо протягом дії воєнного стану у отримувачів змінився розмір доходу або інші обставини, які могли призвести до зменшення призначених раніше розмірів соціальних допомог, пільг та субсидій, то навіть за цих обставин такі отримувачі продовжать одержувати виплати у раніше призначених розмірах протягом воєнного стану, а після його завершення держава не вимагатиме повернути суми, отримані внаслідок автоматичного продовження строків таких допомог.

Фото без опису