Фото без описуБахмацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Чернігівській області інформує про те, що станом на 22 травня 2022 року на території Чернігівської області зареєстровано  випадки захворювання на ботулізм.

 Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини) що виробляють бактерії ботулізму. Ботулізм у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил, а саме уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього приготування. 

     Збудники ботулізму досить  поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх  і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично  всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин,  птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

      Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь – якому віці. Харчовий ботулізм реєструється у вигляді поодиноких випадків та спалахів, при чому хворіють іноді не всі особи, що вживали інфікований продукт, це пов’язано з нерівномірністю, «гніздовим» характером розподілу ботулотоксину  в твердому продукті.

       Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці;
  • приготовлені на природі овочі у фользі ( спори збудників потрапляють через контакт з ґрунтом).

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути  раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

       Симптоми ботулізму:

  • одна з найперших ознак - порушення гостроти зору ( двоїння предметів, туман, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
  • сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря,  тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

       Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • консервів домашнього виробництва;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • продуктів, що зберігали та/або транспортували не належним чином, придбані на стихійних ринках;

      У випадку захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Здоров’я та життя людини це найвища цінність.

 Начальник Бахмацького управління ГУДПСС в Чернігівській області   Антоніна ШУМАК