Обережно - ботулізм!
Бахмацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує про те, що станом на 22 травня 2022 року на території Чернігівської області зареєстровано випадки захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини) що виробляють бактерії ботулізму. Ботулізм у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил, а саме уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього приготування.
Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь – якому віці. Харчовий ботулізм реєструється у вигляді поодиноких випадків та спалахів, при чому хворіють іноді не всі особи, що вживали інфікований продукт, це пов’язано з нерівномірністю, «гніздовим» характером розподілу ботулотоксину в твердому продукті.
Найпоширеніші шляхи зараження:
- в’ялена річкова риба домашнього приготування;
- консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
- ковбаси і копченості у вакуумній упаковці;
- приготовлені на природі овочі у фользі ( спори збудників потрапляють через контакт з ґрунтом).
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- одна з найперших ознак - порушення гостроти зору ( двоїння предметів, туман, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);
- сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
- сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
- порушення дихання, відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- консервів домашнього виробництва;
- м’ясних та грибних консервів;
- продуктів, що зберігали та/або транспортували не належним чином, придбані на стихійних ринках;
У випадку захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Здоров’я та життя людини це найвища цінність.
Начальник Бахмацького управління ГУДПСС в Чернігівській області Антоніна ШУМАК