"Освіта Бахмаччини: виклики в умовах війни" - тема цьогорічної серпневої міні-конференції педагогічних працівників Бахмаччини.

 На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять про всіх захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

   Далі заслухали доповідь начальника відділу освіти, сім’ї, молодіжної політики та спорту виконкому міськради Лариси Журби, яка акцентувала на  здобутках освітянської ниви за 2021-2022 навчальний рік. Крім того, розглянули питання щодо якості надання освітніх послуг в умовах воєнного стану, цифрову трансформацію освіти, створення безпечного освітнього середовища, особливостей організації освітнього процесу у закладах різних типів, національно-патріотичного виховання учнівської молоді, психологічної підтримки та допомоги учасникам освітнього процесу. 

   До учасників конференції звернувся міський голова Павло Шимко, який привітав освітянську родину з початком навчального року та подякував за непосильну працю під час широкомасштабної агресії московії і допомогу армії та внутрішньо переміщеним особам з інших регіонів України, за волонтерську та благодійну діяльність, актуалізував основні виклики, які з’явились в освітній галузі у воєнний час. 

   Також  у роботі конференції взяли участь заступник міського голови з питань гуманітарної сфери Світлана Книга, секретар міської ради Ірина Левченко.

   Завершився захід спільним виконанням Державного Гімну України. І пролунало «Слава Україні», у відповідь багатоголосе: «Героям слава!»…

Щодо основних напрацювань на освітянській ниві Бахмаччини:

- У 2021-2022 навчальному році у Бахмацькій міській громаді функціонувало 14 закладів загальної середньої освіти: 1 ліцей, 9 закладів загальної середньої освіти, 1 філія, 4 гімназії, у яких навчалося 2985 учнів, а також 5 закладів дошкільної освіти та 8 дошкільних структурних підрозділів у ЗЗСО. Діють 2 позашкільні заклади – Дитяча юнацько-спортивна школа та районний Будинок дитячої та юнацької творчості. На належному рівні у громаді діють 2 комунальні установи Центр професійного розвитку педагогічних працівників та інклюзивно-ресурсний центр.

- Цього року випустився 171 одинадцятикласник, за високі досягнення у навчанні учні здобули 18 золотих та 3 срібні медалі. Серед закладів громади це: Бахмацький ліцей №1 - 10 золотих, 1 срібна,

Бахмацький заклад № 5 - 4 золотих, 2 срібних,

Бахмацький № 4 - 2 золотих,

Курінський  - 1 золота,

Тиницький - 1 золота.

- На належному рівні була організована робота з проведення мультипредметного тесту.

- За результатами тестування 6 випускників нашої громади отримали найвищий результат – 200 балів. Випускниці Бахмацького закладу №5 Алла Ковальова та Курінського  Алла Бакало отримали по 200 балів з математики та історії, учні Бахмацького ліцею – Сергій Скляр з математики та Надія Дяговець з української мови, Стрільницького закладу - Володимир Маїрко з історії, Курінського закладу - Максим Кулініч з математики.

- 295 дев’ятикласників отримали свідоцтво про базову освіту, з них: 23 з відзнакою; 5 учнів з особливими освітніми потребами.

-  У рамках Програми  національно-патріотичного виховання дітей та молоді проводилися різноманітні заходи. Освітяни спільно з дітьми долучилися і до проведення благодійних заходів з метою збору коштів для ЗСУ.

- Здійснювалася систематична  робота з виявлення та підтримки обдарованих здобувачів освіти шляхом залучення їх до участі в олімпіадах, конкурсах, змаганнях різних рівнів. Зокрема, учні Бахмацького ліцею вибороли 33 дипломи й здобули першість серед закладів громади. На другому місці - Бахмацький ЗЗСО №5, команда якого отримала 18 дипломів, На третьому місці Тиницький заклад, учні вибороли 4 дипломи. Результативною була участь окремих здобувачів освіти Курінського ЗЗСО (3 дипломи), Бахмацьких закладів №4 і №2 (по 2 дипломи), Пісківського,  Халимонівського закладів та Курінської гімназії (по 1 диплому).

13 команд нашої громади взяли участь у ІІІ (обласному) етапі  Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів, продемонструвавши високий інтелектуальний рівень: 41 учасник здобув 20 дипломів переможців (І ступеня – 6, ІІ ступеня – 6, ІІІ ступеня – 8). У підсумку команда здобувачів освіти Бахмацької міської територіальної громади посіла 4 місце серед 40 команд області, поступившись лише учасникам із міст Чернігова, Ніжина та Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

- Вперше команда Бахмаччини піднялась на 4 сходинку – і це є результатом спільної праці педагогів і учнів.

- Щодо організації роботи  у новому навчальному році, то проведено значні підготовчі заходи. Міською радою виділено 114,0 тис. грн на облаштування укриттів. Подано 3 перспективні школи – Ліцей, № 5 та 2, на фінансування робіт з капітального ремонту укриттів до фонду ЮНІСЕФ, який виділяє по 700,0 тис. грн. Також заклади мають можливість подати проект на грант Програми розвитку ООН через громадську організацію.

- Кожний заклад визначається з платформою, на якій будуть проводитися онлайн-уроки. Кожний керівник навчального закладу несе відповідальність за якість надання освітніх послуг здобувачам.

- Закладам загальної освіти передано аптечки для парамедиків. Організовано загальне навчання - перша допомога в екстремальних ситуаціях.