Осінь – пора підвищення розповсюдження гострих респіраторних вірусів, також й коронавірусної хвороби COVID-19. Найкраща профілактика захворювань, як грипу та СOVID-19 — це вакцинація, яка дозволяє: зменшити ризик захворіти; зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. На початку року українцям дозволили, за бажанням, отримати бустерну вакцину від коронавірусу. Для тих, хто не має проблем з імунітетом, це була третя доза.       Для тих, у кого він ослаблений через хворобу (як ВІЛ, онко) чи після операції - четверта, після додаткової. Бустерна вакцина є підкріпленням базового курсу щеплень дводозними та однодозними препаратами. Крім того, бустерна доза продовжує термін дії міжнародного сертифікату про вакцинацію, що мало значну роль при подорожах. Хоча тут війна внесла свої корективи. Попри те, що через війну ковід майже зник з інформаційного поля в Україні, він продовжує існувати, люди і далі хворіють.

   На території Ніжинського району за серпень 2022 року вакциновано 3239 осіб.

   Недотримання протиепідемічних заходів, низький рівень тестування та нові хвилі поширення COVID-19 у світі можуть стати причиною більш інтенсивного епідсезону (жовтень 2022 – травень 2023) в Україні порівняно з минулим роком. Це спричинить зростання кількості випадків захворювання на COVID-19.

   В лікарнях району на стаціонарному лікуванні перебуває 9 хворих пацієнтів та на амбулаторному лікуванні знаходяться 56 хворих із діагностованим захворюванням COVID-19.

   Звертаємо увагу жителів територіальних громад на те, що вакцинація проти коронавірусної хвороби COVID – 19 є важливою для запобігання подальшого підвищення рівня захворюваності серед населення. На території Ніжинського району функціонують 37 пунктів щеплення на базі амбулаторій загальної практики сімейної медицини в яких можна здійснити щеплення вакцинами Pfizer (Comirnaty) та CoronaVac. Для здійснення попереднього запису на вакцинацію звертайтесь до свого сімейного лікаря за місцем розташування закладу.

За повідомленням Ніжинської

райдержадміністрації