Уряд постановою №1094 вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

   1. Обмежено перелік осіб, за яких можна отримати компенсацію

   Починаючи з жовтня компенсацію можна отримати за розміщення ВПО:

   - які перемістилися з Криму чи Севастополя, або громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

   - житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження;

   - з громад Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, які переселились у вересні (за цих громадян компенсація виплатиться тільки за вересень; умовою виплати є подача відповідних документів до 5 жовтня).

   2. Товариство Червоного Хреста України визначено органом, який буде здійснювати компенсацію за розміщення ВПО нарівні з держбюджетом

   Персональні дані особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, передаються Товариству Червоного Хреста України для здійснення компенсації за його рахунок.

   3.  Розмір компенсації за розміщення ВПО збільшено вдвічі

   У період з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день.

   4. Місцеві бюджети повністю виключено з системи надання компенсації за розміщення ВПО

    Компенсація особам, що розмістили ВПО, виплачується за рахунок коштів державного бюджету, коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших не заборонених законодавством джерел.