Фото без описуМайже щодня приймаю делегації з різних мікрорайонів нашого міста та дзвінки з населених пунктів громади щодо тривалості та “справедливості” вимкнень електроенергії. Тому надаю роз`яснення з найбільш актуальних питань станом на 13 грудня:

   Причина відсутності і перебоїв з електроенергією – обстріли росіян. У країні пошкоджена чи повністю зруйнована значна кількість об’єктів генерації та транспортування електроенергії. За словами міністра енергетики України Германа Галущенка ситуація в енергосистемі залишається складною. Російськими ракетами уражені всі теплові електростанції, знеструмлено 44 високовольтні повітряні лінії. Проводяться відновлювальні роботи, щоб стабілізувати електропостачання.

  13 грудня 2022 року о 1:09, після поновлювального ремонту, до електромережі було підключено ще один (дев’ятий) енергоблок-тисячник (потужністю 1000 МВт) Енергоатома, який було виведено з робочого ладу 23 листопада в результаті ракетних обстрілів. Наразі триває набір потужності. Це черговий крок до стабільності енергосистеми.

   Електроенергію вмикає і вимикає у нашій громаді РЕМ за вказівкою АТ «Чернігівобленерго», якому доводить ліміти на споживання електроенергії Укренерго. І на ухвалення рішення про відключення диспетчерам іноді дається кілька хвилин. Роблять це цілими лініями. Технічної можливості відключати по одному будинку немає. У першу чергу намагаються не відключати лінії, на яких розташовані об`єкти критичної інфраструктури: котельні, лікарні, водоканал, але і така можливість є не завжди.

   Отже, відключеннями, як і графіками, займаються енергетики. Не влада! А ні місцева, а ні державна. Обласна військова адміністрація надає пропозиції до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Якщо у вашому будинку вимкнено світло, а у сусідньому воно є — це означає, що будинок під`єднано до іншої лінії електропередач чи іншої підстанції, яка не виключається, бо там під`єднані об`єкти критичної інфраструктури.

  Водночас звертаюсь до кожного абонента, якому «пощастило» в сенсі безперебійної подачі електроструму, з наполегливим закликом обов‘язкового дотримання режимів економії і світломаскування, інакше - будуть застосовуватись по відношенню до недисциплінованих споживачів електроенергії індивідуальні методи примусового заощадження!

   Ця зима буде надскладною, відключення електроенергії з нами надовго. Вони дають можливість хоч якось стабілізувати енергосистему після російських нападів.

  Придбайте продукти тривалого зберігання, заздалегідь вимикайте техніку з розеток, щоб вона не ламалася. Придбайте свічки, ліхтарі, павербанки, зробіть запас води. У цій ситуації ми перебуватимемо тривалий час.

   Якщо у вас виникла критична ситуація: не можете зв`язатися з рідними, бо розрядився телефон, потрібно зігрітися — зверніться до пунктів незламності або пітримки, які розташовані у м. Бахмачі по вул. Вернадського, 1, у приміщенні відділу ДСНС, у місцевому відділку поліції, у міській раді.

  Щодо роботи нашої критичної інфраструктури. КП “Бахмачводсервіс” забезпечено генератором, що дасть можливість у разі повного блекауту надавати воду споживачам усіх мікрорайонів. Забезпечені генераторами КП “Комунальник”, КНП “Бахмацька міська лікарня”, КНП “Бахмацький міський центр первинної медико-санітарної допомоги”, 4 заклади освіти, у інші заклади освіти питання придбання їх вирішується.

 Чекаємо на забезпечення генераторами наших котелень АТ “Облтеплокомуненерго”, оскільки цілісний майновий комплекс КП “Бахмачтепломережі” передано в оренду цьому підприємству.

    Дякуємо ЗСУ за те, що ми живемо у власних неушкоджених будинках, а не в підвалах. Ворог прагне, щоб ми влаштовували сварки всередині країни, були роз’єднаними, тому і роздмухуються нарікання у соцмережах. Здається, зараз питання відключення електроенергії обговорюється гостріше, ніж ситуація на фронті. Повірте, там нашим оборонцям важче.

   Давайте будемо гідними тих, хто нас захищає у надскладних умовах.

   Разом ми подолаємо всі труднощі.