З Нового року допомога ВПО, малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям на дітей, інші пільги буде виплачуватися по-іншому

   Згідно  з  постановою Кабінету Міністрів України  №1320, яка набула чинності 30 листопада 2021 року автоматичне нарахування державної соціальної допомоги під час воєнного стану припиняється.

   Види допомог, які не будуть автоматично нараховуватися

   Йдеться по наступні види соціальної допомоги:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям,
  • допомога на дітей самотнім матерям; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, з тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом І типу (інсулінозалежний), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеню, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність,
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за ним,
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо,
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату; допомога на проживання ВПО.
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю,
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю; пільги, призначені раніше. 

   Автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено лише для тих, хто мешкає на окупованих територіях або де ведуться бойові дії. 

   У якому випадку виплати не поновлюються

    У разі вилучення територіальної громади з переліку державна соціальна допомога  продовжується виплачуватись протягом місяця, в якому територіальна громада виключена з переліку, та протягом наступного місяця після його виключення. У разі коли в період запровадження воєнного стану виявлено відомості та/або отримано інформацію, що вплинула або яка могла вплинути на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та визначення її розміру, виплата такої допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому виявлено відомості та/або отримана інформація. 

   Що потрібно зробити, щоб надалі отримувати виплати

   Ті, хто раніше отримував допомогу автоматично, зараз проживає за межами громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), щоб надалі отримувати виплати необхідно від 1 січня 2023 року подати відповідну заяву. Звернутися для цього потрібно  до представників громад або до ЦНАП із пакетом документів.