Фото без описуУ кожного з нас завжди виникає потреба у відкритті рахунків в банківській установі. Для працюючого – це отримання заробітної плати, для студента – стипендія, а для пенсіонера – пенсія, у когось – соціальна допомога тощо.  Після відкриття банківського рахунку людина отримує банківську картку для подальшого зняття з неї коштів. У випадку накладення арешту на банківський рахунок, людина не має можливості зняти кошти з картки.

   Що робити якщо таке трапилось?

   Насамперед – звертайтесь до свого банку, щоб дізнатись подробиці: ким і за які борги накладено арешт. Про свої борги можна дізнатись і у Реєстрі боржників, і звернувшись із запитом до відділу виконавчої служби.

   З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану”, в Україні введено режим воєнного стану.

   За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 №198-р “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”, а також відповідно до Закону ”Про внесення зміни до розділу XIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону “Про виконавче провадження” тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

  • фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;
  • юридичні   особи – боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

   Тобто, у разі відкритого рахунку, на кошти якого в цьому банку накладено арешт, клієнт може здійснювати видаткові операції з нього без урахування арешту до закінчення воєнного стану в Україні.

   Національний банк проінформував банки про порядок здійснення видаткових операцій із рахунків громадян за наявності арешту на кошти та закликає банки врахувати його під час обслуговування громадян.

   Банківська установа, у якій відкрито «арештований» рахунок, у період воєнного стану, зобов’язана надати можливість клієнту користуватися грошовими коштами на рахунку та не брати до уваги постанови державних чи приватних виконавців про накладення арешту.

   У разі відмови банківської установи надати можливість здійснення видаткових операцій, особа має право оскаржити такі дії до Національного банку України одним зі зручних способів:

  • зателефонувати на «гарячу» лінію за номерами: 

0 800 505 240 або +380 44 298 65 55

  •  подати електронне звернення на електронну адресу nbu@bank.gov.ua
  • заповнити   онлайн-форму звернень за посиланням https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals
  • подати письмове звернень: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601

   ДОВІДКОВО!!!

Щоб отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань:

-зателефонуйте на безкоштовний номер системи БПД  0 800-213-103

-зателефонуйте на міський номер 04635 – 2-13-81

-поставте запитання у месенджер Фейсбук-сторінки:

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

https://www.facebook.com/Legal.Aid.Nizhyn/

   - напишіть на електронну пошту

nizhyn.chernihiv@legalaid.cn.ua   або   bakhmatske@legalaid.cn.ua

- прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» -   https://t.me/ualegalaid

-обговоріть її у нашому чаті  -   https://t.me/ualegalaidchat

- поставте запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД  

https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk

- скористайтеся правничою вікіпедією WikiLegalAid

https://wiki.legalaid.gov.ua

Завсектору «Бахмацьке БПД»  

Яна Погоріла