Фото без описуПроблема безпритульних тварин актуальна для багатьох громад. Тож сьогодні, 3 лютого, в малій залі Бахмацької міської ради відбувся круглий стіл стосовно ситуації, яка склалася з безпритульними тваринами, зокрема у м. Бахмач. На зустріч, за участі міського голови Павла Шимка, заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства Анатолія Варчака, завітали волонтери, небайдужі громадяни, окремі депутати міськради та представники Молодіжної ради. У ході спілкування були порушені дуже важливі питання, а саме: стерилізація безпритульних тварин, їх перетримка, відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а саме: вбивства собак, які мали місце у Бахмачі; необхідність реєстрації домашніх чотирилапих; соціальна відповідальність людини тощо.

   Як повідомив Павло Шимко, останніми роками у Бахмачі реалізовуються заходи Програми з врегулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Так, у 2022 році на стерилізацію безпритульних тварин використано близько 34 тис. гривень, на 2023 рік передбачено 100 тис. гривень з місцевого бюджету.

   Серед пропозицій, які прозвучали від активістів, - проведення спільно з Молодіжною радою соціальної акції зі стерилізації тварин, інформаційно-просвітницька діяльність щодо поводження з тваринами та відповідальність людини, внесення тварин до екосистеми громади і, звісно, виділення локацій для вигулу собак та створення притулку. Водночас представники ініціативної групи висловилися за активізацію практичних дій органами правопорядку з розслідування фактів жорстокого поводження з тваринами, у тому числі і їх знищення. Запропонували налагодити більш тісну комунікацію з міською радою задля спільної роботи в цьому напрямку.

   Дійшли згоди, що проблему бездомних хвостатих необхідно вирішувати комплексно: стерилізацією і посиленням контролю за утриманням тварин у приватній власності. Як один з варіантів - вивчення питання функціонування діючого притулку для собак у м. Чернігів (умови проживання) та пропрацювання можливості укладення угоди щодо влаштування туди чотирилапих з Бахмача. Прозвучала й ініціатива щодо відведення земельної ділянки для облаштування притулку для бездомних тварин за кошти благодійників і меценатів, а можливо, й отримання грантів на цю важливу і добру справу.