Фото без описуУ рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», у якому бере участь наша громада, на базі Бахмацького ліцею № 1 відбулася зустріч координаторів проєкту із освітянами та батьками щодо необхідності вакцинації та дотримання календаря щеплень.

   У заході взяли участь секретар міської ради Ірина Левченко, заступник міського голови з питань гуманітарної сфери Світлана Книга, начальник відділу освіти, сім’ї, молодіжної політики та спорту Лариса Журба. Організаційну складову заходу забезпечив директор ліцею Олександр Комар.

   З вітальним словом до слухачів звернувся регіональний координатор проєкту від Pact Артем Ярошенко.

   Про мету проєкту та зустрічі, а також про важливість міжгалузевої співпраці для поширення достовірної інформації про вакцинацію розповіла регіональний координатор проєкту від ГС «Коаліція за Вакцинацію» Романа Сопотницька.

   Лікар-імунолог, інфекціоніст, доктор медичних наук, Алла Волоха розповіла учасникам зустрічі про актуальний стан вакцинації та захворюваності на вакцинокеровані інфекції в громаді, про інфекційні хвороби, їх ускладнення та про вакцинацію від них, а також конкретизувала інформацію про інструменти для залучення освітян до поширення достовірної інформації про вакцинацію. Детально зупинилася на переліку щеплень, які внесені до Національного календаря, про вакцинацію з порушенням графіку, а також рекомендовані дітям та дорослим щеплення. Особливу увагу експерт приділила питанням вакцинації від COVID-19 та грипу, адже освітяни, працюючи в великих колективах, мають високий ризик інфікування, а професійні та хронічні захворювання - це додатковий фактор ризику.

   Зі слів Алли Волохи, є 3 основні складові захисту від хвороб та їхніх ускладнень:

1. Чиста вода

2. Вакцинація

3. Антибіотики

   Переконані, що такі та аналогічні заходи стануть традиційними в нашій громаді. І разом ми зробимо все можливе, щоб наші діти – наше майбутнє – були здоровими.

   Довідково

   Проєкт “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я” фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID - US Agency for International Development) і виконується організацією Pact у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH)), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейський інститут політики громадського здоров’я - ЄІПГЗ та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки “Коаліція за Вакцинацію” на підтримку Міністерство охорони здоров'я України та Центр громадського здоров’я України.