Мобілізація в Україні почалася 24 лютого 2022 року та триває й до тепер, бо Збройні сили України потребують фахівців на нові зразки озброєння, для поповнення особового складу й резерву. 

  Зараз, у більшості випадків,  громадян викликають до територіальних центрів комплектування (військкоматів) за повістками для уточнення військово-облікових даних. Рішення про мобілізацію кожного громадянина ухвалюється після висновку медичної комісії про придатність до військової служби та потреби ЗСУ в його військово-обліковій спеціальності.

   Особовий склад, який не проходив службу в лавах Збройних Сил України, призивається до навчальних центрів, де проходить навчання за конкретними спеціальностями. А вже після цього військовослужбовців спрямовують до військових частин на визначені посади. Одразу до бойових частин можуть спрямовувати громадян, яких мобілізували з досвідом військової служби та невеликою перервою у її проходженні.

   Насамперед мобілізують особовий склад за певними обліково-військовими спеціальностями, які є дефіцитними в ЗСУ.

   Одночасно проходить набір добровольців до батальйонів «Гвардії наступу». В рамках даної кампанії вмотивовані добровольці можуть самостійно обрати один із восьми батальйонів та нести службу за тим напрямом діяльності, який найбільше підходить конкретному чоловікові чи жінці.

   Начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун систематично проводить робочі та виїзні наради з представниками органів місцевого самоврядування району, представниками РТЦК та СП, поліцією щодо організації мобілізаційної роботи. На даних нарадах Григорій Ковтун постійно наголошував на необхідності співпраці влади, органів місцевого самоврядування та відділів РТЦК та СП.     Саме така співпраця дасть можливість виконувати мобілізаційні плани та забезпечувати бронювання людей, які будуть виконувати свої обов’язки на підприємствах та в організаціях.

   Разом з тим, під час проведення нарад постійно зазначається й про недопустимість мобілізації тих працівників, без яких функціонування підприємств опиниться під загрозою, особливо це стосується роботи фермерських та сільськогосподарських підприємств. Відповідно до цього, начальник Ніжинської РВА надав доручення головам міських, селищних, сільських рад, поліції й Ніжинському РТЦК та СП суворо дотримуватись диференційованого підходу до мобілізації військовозобов’язаних у сфері АПК та врахувати подані документи щодо військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час. Такі заходи на сьогодні є вкрай важливими, адже вони дозволять не порушити терміни виконання комплексу весняно-польових робіт підприємствами агропромислового комплексу та фермерськими господарствами, що дозволить не допустити продовольчої небезпеки як на території району, так і на території всієї країни.

   Сьогоднішній етап у війні є вирішальним для нас і наших дітей. Захистити нашу державу від агресора – обов'язок кожного з нас. Саме тому кожен з нас має вести боротьбу з ворогом на своєму фронті – боронити кожен сантиметр нашої землі, повертати до життя пацієнтів, навчати дітей, виготовляти продукти харчування та сировину, рятувати людей з пожеж і т.д. Але всі ми повинні стати, як єдине ціле й не допустити посягання окупантів на нашу землю.

За повідомленням сайту Ніжинської районної

військової адміністрації