Фото без описуМВС продовжує формування штурмових бригад “Гвардії наступу”. Наразі вже зареєстровано 23 тисячі заявок, серед яких 5% складають жінки. Про це у вівторок в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Хто ті люди з системи Міністерства внутрішніх справ, які становитимуть основу підрозділів “Гвардії наступу”? І чи очікували у міністерстві такий ажіотаж щодо вступу у ці бригади?

– У нас дуже багато людей у міністерстві, які пройшли 2014-2015 роки. Це – тисячі осіб: колишні міліціонери, нацгвардійці, прикордонники, рятувальники. А також достатньо багато людей, які, наприклад, втратили житло у Донецьку і переїхали у Маріуполь, які після 2015-2017 років просто вирішили піти у цивільне життя.

   Потім вони почали говорити, що хочуть влаштуватися, наприклад, назад до поліції, у прикордонну службу. І їх уже стало критично багато. Також не забувайте, що з 2014 року усі підрозділи, які зараз входять до МВС, успішно боронили нашу державу у Донецькій і Луганській областях.

   І люди з народних добробатів із першого дня повномасштабної війни брали участь у військових операціях під низкою населених пунктів по території нашої країни, у тому числі під Києвом, Ірпенем, Бучею і Мощуном. 

   Це були окремі такі підрозділи. І коли виникла ідея Гвардії наступу, то ці особи добровільно пішли у такі бригади, зареєструвалися, заповнили анкети, написали заяви і формують на сьогодні ударну частину цих підрозділів.

   Тобто, це вже підготовлені люди, які мають бойовий досвід і вміють діяти у складі воєнних підрозділів. І саме вони складають серцевину цих нових бригад. Більш того, серед них є багато інструкторів, які вже готують молодих добровольців.

   І ті побоювання, які були у деяких наших критиків, що люди до нас не підуть, не виправдались. Різні особи казали, що вже немає добровольців, що всі пішли на фронт.

   Але насправді ми побачили, що є дуже багато людей – і чоловіків і, до речі, жінок, які захотіли приєднатися до Гвардії наступу на різних позиціях. Не тільки у розвідці – прийшли медики, водії, ремонтники, техніки і так далі.

 – Скільки заявок, за останніми даними, надійшло до «Гвардії наступу»?

– У нас уже зареєстровано понад 23 тисячі заявок. Інформація щодо більше 35 тисяч заявок, яка була розповсюджена, є недостатньо точною, бо у кількість 35 тисяч входить і кількість наданих консультацій. Чистих заявок у нас – понад 23 тисячі.

Скільки жінок є серед тих осіб, які подали заявки на вступ у ці підрозділи?

– Близько 5 відсотків від усіх заявок надійшли від жінок.

Чи може жінка стати, наприклад, оператором безпілотних літальних апаратів у складі «Гвардії наступу»?

– Звичайно, що може. Тобто, якщо особа є спеціалістом, якщо вона має досвід цієї роботи, або має бажання і здібності до цього, то звісно, що ми будемо вчити, у тому числі, й жінок стати операторами БПЛА.

А чи можуть іноземців взяти до цих бригад?

– Іноземців ми зараз у них не беремо. З іншого боку, нам подавали заявки наші громадяни, які проживають на території інших країн. Їх не більше 1-1,5 відсотка від поданих анкет. Тому ми станом на сьогодні маємо справу виключно з громадянами України.

Чи можете сказати, чи будуть засекречені особи рядових бійців цих штурмових бригад?

– Командири цих підрозділів – це відкриті, публічні особи. Вони спілкуються з кандидатами на проходження служби у цих бригадах і формують внутрішньоколективний настрій.

   Списки по рядових бійцях ми, звичайно, не будемо ніде оприлюднювати. Увесь особовий склад, насамперед – розвідка, штурмові підрозділи – це люди, які на час війни будуть надзвичайно закриті від надання інформації широкому загалу.

Скільки у цих бригадах буде людей із системи Міністерства внутрішніх справ, а скільки – добровольців, у відсотковому співвідношенні?

– У різних підрозділах це співвідношення є різним – і 40 відсотків людей із системи, і 35, і 45. Це стає зрозумілим при формуванні цих підрозділів.

У середині лютого командир штурмової бригади Нацгвардії «Червона калина» Олександр Охріменко заявив, що щодо добровольців на вступ до «Гвардії наступу» проводиться спецперевірка, і що за їхнім запитом компетентні органи проводять її за добу. Наскільки ця перевірка є ґрунтовною за цей час?

– У нас існують бази даних і ми користуємося ними цілодобово. І тому відповідні служби, зокрема і рекрутингова служба, постійно перевіряють цих кандидатів.

   Наразі ми робимо перший зріз, коли беремо цих людей, а у них ще попереду навчання. І у нас існують відповідні спеціальні служби у цих підрозділах, які також доперевіряють інформацію по всім, хто вступає у ці бригади. Це звичайна світова практика будь-якого військового формування.

Тобто, ці перевірки проводитимуться і після того, як добровольців відберуть у склад «Гвардії наступу»?

– Звичайно. Тим паче, що якщо прийде якась додаткова інформація, або поведінка того чи іншого військовослужбовця або працівника буде викликати запитання, то вони завжди будуть перевірятися. Так робиться й у мирний час, такий же контроль.

Чи є громадяни серед новобранців, які вже були затверджені у штаті цих підрозділів? І якщо так, то скільки їх вже прийняли? Якою орієнтовно може бути зарплата цих бійців і від чого це залежатиме?

– Звичайно, що вже є ті новобранці, які були прийняті та проходять службу, проходять відповідний вишкіл. Це – тисячі людей, але точніші цифри не можу називати. Та вони вже зараз отримують форму, екіпірування і виїжджають на полігон для проведення навчання.

   Мінімальна зарплата зараз у місці постійної дислокації знаходиться на рівні від 25 тисяч гривень. Далі це буде визначатися районом перебування особи і веденням бойових дій.

   Тобто, ця сума – це база. Але, наприклад, якщо говорити про громадянина, який був майором, то він одразу отримає пару тисяч за звання. Відповідно, від посади людини також залежатиме, яким буде його грошове забезпечення.

Наскільки ці бригади будуть оснащені та забезпечені з боку держави та наших міжнародних партнерів? І що буде з цими підрозділами після дати завершення їхнього формування – 1 квітня? Що вони робитимуть далі?

– Ми дійсно хочемо максимально, відповідно до належних норм, озброїти кожну цю бригаду, і ми це робимо. Це стосується передусім західної, НАТОвської техніки й озброєння.

   У той же час комплектування цих підрозділів буде постійним. Бо, по-перше, ми вже готові комплектувати і наступні бригади, тому що дійсно є дуже багато наших громадян, які хочуть вступити у Гвардію наступу. А по-друге, ми прекрасно розуміємо, що іде війна і що ми будемо мати, у тому числі, й санітарні втрати, і поранених людей треба буде кимось замінювати.

   Більше того, підрозділ не може постійно бути на війні, він має проходити ротацію, і у нас має вистачити саме людських сил, щоб давати нашим бійцям відпочивати. Тому ми ці бригади будемо постійно поповнювати новими бійцями.

Пресслужба Національної гвардії України