Сьогодні на засіданні  робочої групи з розробки Стратегії розвитку Бахмацької міської територіальної громади та Плану заходів з її реалізації на 2024-2027 роки говорили про  основи стратегічного планування. Проводив засідання директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, який наголосив на визначенні поняття «стратегічне планування»,  його особливостях, а також на нормативно-правовому забезпеченні розробки стратегій розвитку територіальних громад в Україні і процедурі стратегічної екологічної оцінки проєкту стратегії та підготовці відповідного звіту.

   Акцентовано, що після минулорічних змін до законодавства розробка стратегій розвитку стала обов’язковою. Передбачений перехідний період - тобто до грудня 2023 року. Ще одна новація – в грудні 2022 р. Мінрегіон на виконання змін до зазначеного закону підготував наказ № 265 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення, затвердження, реалізації, проведення моніторингу та оцінювання реалізації стратегій розвитку територіальних громад».

   Відтепер це норматив, якого зобов’язані дотримуватися всі громади.

    Значні корективи внесла  війна, тож визначені чотири функціональні типи територій, що теж необхідно врахувати. А ще з 19 травня набувають чинності зміни до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», що передбачають юридичну відповідальність за недотримання цієї процедури під час розробки стратегій, а також Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки (електронного). Разом зазначені фактори створюють нову ситуацію в сфері стратегічного планування місцевого розвитку, що необхідно врахувати під час розробки відповідних документів.

   Присутні покроково розглянули процедуру розробки стратегії місцевого розвитку, ознайомилися з вимогами до окремих складових стратегії, а також із низкою обов’язкових форм.