Днями Кабмін прийняв постанову, якою запровадив механізм “гроші ходять за дитиною” при оплаті послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Механізм буде реалізовуватись у межах експериментального проєкту. 

   Відтепер родини з дітьми, які опинилися в найбільш складних умовах (проживають на територіях, що були в тимчасовій окупації; перебувають у зоні активних бойових дій чи на кордоні з російською федерацією; є малозабезпеченими та мають дітей з інвалідністю (дитина здатна до самообслуговування); багатодітні сім’ї) зможуть отримувати кошти для оздоровлення та відпочинку. 

   Батьки (особи, що їх замінюють) таких дітей отримуватимуть сповіщення про право на отримання коштів для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку електронним повідомленням (надійде автоматично, якщо є мобільний застосунок Дія). Потім батьки зможуть отримати картку зі спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані кошти у розмірі п’яти прожиткових мінімумів (14,165 тис. грн) на дитину. Їх можна буде використати для придбання путівки на оздоровлення або відпочинок дитини в одному з таборів вищої категорії в карпатському регіоні (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська області). 

   Дія проєкту розпочнеться з 1 червня. Оздоровлюватися за програмою зможуть діти 7-18 років.

“Метою Міністерства є забезпечення підтримки найменш захищених верств населення. Автоматичне поширення проєкту на всіх дітей з даних категорій, прозора система виплат коштів на оздоровлення та відпочинок їх батькам, значне розширення кількості надавачів послуг з оздоровлення та ринкова конкуренція сприятимуть забезпеченню належної якості послуг і, відповідно, ефективному витрачанню державних коштів. У 2023 році плануємо за рахунок держбюджету забезпечити зазначеними послугами близько 25 тисяч дітей", – зазначила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

   Кошти можна буде використати в одному із закладів, що містяться у Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Наразі у цьому реєстрі є 16 оздоровчих закладів для дітей, які відповідають вищенаведеним критеріям. 

   Пріоритет в оздоровленні дітей за проєктом надано Чернігівській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Київській областям (регіони в зоні активних бойових дій, перебували в тимчасовій окупації або на кордоні з російською федерацією та зазнають активних артилерійських обстрілів).

   Крім того, Міністерство соціальної політики продовжує можливість оздоровлювати дітей у Міжнародному таборі “Артек”. Відбір дітей для оздоровлення у цьому таборі буде відбуватись за “традиційним” підходом – путівки на оздоровлення розподілятимуть управління соціального захисту у місцевих громадах.  

   Також Міністерство соцполітики розширює можливості для оздоровлення дітей, зокрема сиріт, завдяки співпраці з міжнародними партнерами. 

   Так, Міністерство вже погодило можливості для оздоровлення українських дітей і наразі формує конкретні програми у співпраці з урядами та неурядовими партнерами в Португалії, Іспанії, Норвегії, Японії, Чехії та Польщі. Це дозволить додатково розширити можливості держави для відпочинку і оздоровлення українських дітей із найбільш вразливих категорій за кордоном, без використання бюджетних коштів, з повною оплатою такого оздоровлення коштом країни, яка приймає, та/ або коштів донорів. 

За повідомленням Міністерства
соціальної політики України.
Фото – ілюстративне