Фото без описуВраховуючи надзвичайну ситуацію, що сталася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, спостерігається загибель риби  у великих обсягах. З метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена недобросовісними виробниками, при споживанні якої можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

   Спільно з органами внутрішніх справ, спеціалісти Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби (м.Бахмач) проводять моніторингові обстеження місць реалізації риби та рибопродуктів та інформування населення  щодо небезпеки харчових  отруєнь.

    Риба може служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому що є переносником небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжним господарем гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у стані вірулентності. Риба при цьому не хворіє, але є носієм мікробу. В звичайних умовах загроза зараження людини незначна у зв’язку з тим, що при кулінарній обробці кишечник і внутрішні органи риби видаляються, а м’ясо прожарюється або переварюється. Однак, в окремих випадках кулінарної обробки може виявитися недостатньо. Так, при вживанні в їжу страв, приготованих з сирої риби, не виключена можливість виникнення важких токсикозів і гельмінтозів у людей і тварин. Розглянемо причини виникнення найбільш ймовірних захворювань.

   Ботулізм – токсикоінфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи, в основному довгастого і спинного мозку, що протікає переважно з офтальмоплегічним і бульбарним синдромами. Збудник захворювання – бактерія клострідіум ботулінум – мешканець ґрунтів. З паводковими водами вона потрапляє у водойму, а потім в організм риби через кишечник і пошкоджені шкірні покриви. Ботулізмом найчастіше людина заражається влітку – при вживанні в'яленої або копченої риби. Характерною рисою ботулізму, за якою його легко відрізнити від інших інфекцій, є порушення зору – починається параліч м'язів зображення, спостерігається двоїння в очах, з'являється косоокість. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

   Опісторхоз – один з найбільш важких гельмінтозів, переданих людині з рибою. Тіло паразита має подовжено-овальну форму з двома присосками і довжину 8-13 мм. Риба, заражена личинками опісторхозу, потрапляючи в організм остаточного хазяїна, перетравлюється, а личинки під дією шлункового соку і жовчі звільняються від оболонок капсули, виходять в кишечник та проникають у печінку, жовчний міхур або підшлункову залозу. Через місяць вони стають статевозрілими. Цикл розвитку паразита триває 4-5 місяців. При масовому зараженні у людини спостерігаються закупорювання жовчних проток, цироз печінки. Основний спосіб боротьби – особиста профілактика, яка полягає у відмові від вживання в їжу сирої, свіжомороженої, слабосолоної риби з сімейства коропових.

   З метою попередження харчових отруєнь Ніжинське управління Держпродспоживслужби рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях (спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються) і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції –  товаротранспортну накладну, сертифікат відповідності тощо.

    Довідкова інформація:

   Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу, насамперед, треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природній блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід.

   З початку року  по Чернігівській області захворіло на  ботулізм – 8 людей.

   Бережіть себе!

Антоніна ШУМАК

Заступник начальника Ніжинського

районного управління ДПСС