Фото без описуЗ 06.05.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану».

   Фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі не більше 2 мінімальних зарплат на місяць - 13 400 грн.

   У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку.

   У разі наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи - боржника для усіх виконавчих проваджень визначається один поточний рахунок для здійснення видаткових операцій.

   Звертаю увагу, що кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа - боржник може здійснювати видаткові операції.

   Як визначити рахунок з якого можна буде робити розрахункові операції, якщо заблоковано декілька рахунків в декількох банках?

   Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа - боржник звертається до виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій. Заява може бути подана в паперовій або в електронній формі. У заяві зазначаються номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок. Фізична особа - боржник несе відповідальність за достовірність зазначеної у заяві інформації.

   1. Боржник має написати заяву про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

   У заяві має бути зазначено:

- номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій

- найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

   2. Звернутися з такою заявою до ДВС, який накладав арешт на кошти.

Така заява може бути подана як в паперовій та і в електронній формі.

   3. Протягом двох робочих днів з дня отримання заяви ДВС (державний або приватний виконавець) виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

  • надає/надсилає відповідну постанову банку;
  • перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно боржника.

   Якщо стосовно боржника відкриті інші виконавчі провадження, окрім банку ДВС надає/надсилає свою постанову до ДВС (державного або приватного виконавця), які здійснюють примусове виконання у інших виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

   Що робити, якщо арешт був накладений виконавцем, який знаходився на окупованій території або на території на якій ведуться активні бойові дії?

   Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 під час дії воєнного стану якщо виконавча служба знаходилась на території, на якій ведуться активні бойові дії або тимчасово окупована, то справа буде здійснюватися органом державної виконавчої служби, компетенція якого поширюється на таку територію, за умови якщо такий орган змінив місцезнаходження/місцерозташування на іншу території України або органом державної виконавчої служби, визначеним Міністерством юстиції.

   Інформація про зміну місцезнаходження органів ДВС або про визначення органу ДВС, на який покладатиметься повноваження з примусового виконання рішень, місцем виконання яких є тимчасово окупована територія України або територія, включена до переліку, публікується на вебсайті Міністерства юстиції України та вебсайтах міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України по мірі її оновлення.

   Також інформацію можна дізнатися на гарячій лінії Мін.юстиції - 044 364 23 93 (понеділок - четвер з 8 до 17, пʼятниця з 8 до 15:45)

   Якщо ж справа знаходилась у приватного виконавця, то відповідно до Закону України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" виконавець повинен сам змінити округ на територію де не ведуться бойові дії чи на таку яка не знаходеться в окупації. Для зміни виконавчого округу приватний виконавець повідомляє Міністерство юстиції України про свій новий виконавчий округ, а також надає інформацію про офіс приватного виконавця у новому виконавчому окрузі не пізніше наступного робочого дня з дня зміни виконавчого округу. 

   Як дізнатись за які саме борги заблоковано картку?

  1. Перевірити інформацію щодо виконавчих проваджень в « ДІЇ».
  2. Перевірити інформацію в Єдиному реєстрі боржників на сайті Міністерства юстиції України.  - https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
  • Поставте своє запитання юристу в контактному центрі системи БПД за номером 0-800-213-103. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3.
  • Якщо ви перебуваєте за кордоном та потребуєте правової підтримки щодо українського законодавства – телефонуйте до контакт-центру системи БПД за номером +380 44 363 10 41 для дзвінків з-за кордону, (вартість дзвінка за тарифами оператора) або безкоштовно з Telegram https://t.me/+380677213103.
  • Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за київським часом.
  • Усі сервіси системи БПД за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

Завідувач сектору Бахмацьке БПД

Погоріла Яна

Адреса бюро – м. Бахмач, вул. Соборності, 42