Фото без описуЦифрові навчальні центри — це безпечні та комфортні простори, обладнані сучасними цифровими технологіями. Тут діти отримують можливості для онлайн-навчання та профорієнтації, психологічну підтримку та ком’юніті однолітків-однодумців.

   Сьогодні такий центр запрацював у Бахмачі. Його відкрили на базі Бахмацького закладу дошкільної освіти «Берізка» завдяки співпраці з Фінським благодійним Фондом. Відкриття було повне активностей для дітей: тестування «Прапори Європи», інтерактивний урок про Фінляндію,  розмальовка «кавових» котиків, знайомство з літературними цікавинками.

   На відкриття Центру завітали Бахмацький міський голова Павло Шимко та секретар міської ради Ірина Левченко, які подякували за підтримку дітей нашої громади представникам Finn Church Aid (FCA) та висловили сподівання на подальшу співпрацю. Також у заході взяли участь начальник відділу освіти, сім’ї, молодіжної політики та спорту виконавчого комітету міської ради  Лариса Журба, директори міських навчальних закладів.

   Хто може відвідувати простір? Багатофункціональний простір розрахований для дітей шкільного віку.

   Тут у вільному доступі є сучасні ноутбуки з навушниками, планшети   та швидкісний інтернет. Діти мають змогу прийти і в комфортних умовах займатися. Відремонтоване приміщення,  зручні меблі,  полички, на яких  уже з’явилися  книжки і настільні ігри; яскраві пуфи, на яких так затишно дивитись кіно чи говорити про важливе. Родзинкою інтер’єру та водночас навчальнм елементом   є багатошарова  дерев’яна карта світу.  Це можливість мріяти, надихатися й планувати подорожі.

   У Центрі дітей будуть супроводжувати фасилітатори – спеціалісти з відповідною освітою, які пройшли додаткове навчання.  З яким би запитом сюди дитина не прийшла, її тут радо підтримають і в навчанні, і у відпочинку. Цифровий освітній центр відкрито по буднях з дев’ятої ранку до п’ятої вечора. Наголошуємо: його відвідування  безкоштовне.

   А в цьому абзаці — місце для величезної подяки всім, завдяки кому цей проєкт став можливим. Дякуємо Finn Church Aid, що забезпечує роботу фасилітаторів (тобто інструкторів; у нашому цифровому центрі працюватимуть Наталія Корень та Юлія Брюховецька), ремонт приміщення, закупівлю меблів, комп’ютерного  обладнання і навчальних матеріалів.  

 

   Довідково

   Сучасний цифровий навчальний центр відкрили в Бахмачі у межах проєкту «Безпечне повернення до навчання в Україні» за сприяння фінської міжнародної неурядової організації Finn Church Aid (FCA). Відтепер діти  матимуть простір для занять за програмами МОН та якісного розвивального дозвілля. Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

   Finn Church Aid (FCA) – найбільша у Фінляндії міжнародна неурядова організація, яка має понад 70 років досвіду гуманітарної діяльності у багатьох країнах світу, надає допомогу людям у надзвичайних ситуаціях незалежно від їхніх релігійних переконань, етнічного походження чи політичних поглядів. Має підтверджену експертизу у впровадженні проєктів міжнародного розвитку, консультування в освітній галузі, один із основних напрямів діяльності – підтримка забезпечення безперервного доступу до освіти. 

    Проєкт «Безпечне повернення до навчання в Україні» фінансується Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги, розроблений і реалізується партнерами освітнього Консорціуму: Finn Church Aid (FCA), People in Need, Save the Children і War Child  у партнерстві з відповідними органами управління освітою переважно з трьох північно-східних областей: Київської, Чернігівської областей.

    На Чернігівщині такі проєкти реалізовуються лише п’яти громадах. Наш цифровий центр  став третім: у Коропі та в Носівці центри вже діють, найближчим часом вони запрацюють ще у Ічні та Ніжині. Приміщення для цифрових центрів надаються місцевими громадами з урахуванням безпекової ситуації й доступності.