Фото без описуМіський голова Павло Шимко обговорив із заступником начальника Ніжинського районного управління ДПСС Антоніною Шумак та заступником начальника Ніжинської РДЛВМ Юрієм Кравченком епізоотичну ситуацію щодо лейкозу великої рогатої худоби в населених пунктах громади.

   Як відомо, лейкоз тварин - це інфекційне захворювання, яке вражає клітини  крові, протікає мляво, тварина втрачає вагу, різко збільшуються лімфовузли. Найбільш надійним способом боротьби з лейкозом є своєчасна діагностика, ізоляція і забій хворих тварин. Це захворювання лікуванню не піддається, і лише раннє його виявлення дає можливість не допустити поширення захворювання.

   За звітний період у громаді проведено диспансеризацію 206 голів великої рогатої худоби, з них виявлено позитивних на лейкоз 20 голів. Існує проблема, що власники тварин відмовляються від диспансеризації корів. Тож у співпраці зі старостами старостинських округів громади необхідно посилити нформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо дій у разі виявлення хворої тварини та подальшого поводження з нею. Власники тварин мають дбати про власну худобу, надавати її для проведення планових протиепізоотичних заходів. Це допоможе утримувати лише здорове поголів’я. Водночас, щоб уберегти себе та свою родину від хвороб, спільних для людей і тварин, а також попередити зараження домашніх тварин, закликаємо населення не купувати на стихійних ринках молоко та молочну продукцію домашнього виробництва без супровідних ветеринарних документів та таку, що не була піддана ветеринарно-санітарній експертизі.