Фото без описуІнспектором з дотримання прав людини ВП №1 Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області Вікторією Шот  було ознайомлено  із впровадженою у відділенні поліції системою Custody Records, яка передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими особами. Завдання інспектора - перевірити, чи всі права були дотримані. У разі виявлення порушення прав затриманого, інспектор має не тільки на це відреагувати, а й забезпечити їхнє дотримання. Уся інформація, яка стосується затриманої особи, фіксується в єдиній електронній базі та зберігається в системі понад 25 років. До неї вносяться всі аспекти, пов’язані із затриманням особи, та всі заходи, вжиті стосовно неї. Тобто, «Custody Records» автоматизує роботу поліцейського та унеможливлює людський фактор, як причину незаконного насилля, а отже захищає затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечує самих правоохоронців від безпідставних звинувачень.

      "Патрульний, затримавши людину, вносить відомості на планшет. Дані потрапляють до оперативного чергового, і я розумію, що зараз будуть проводитись  дії з затриманою особою. Людині, що потрапила до відділення поліції, спочатку  надають можливість отримати  безоплатну правову допомогу потім  запрошують до кабінету роботи інспектора з дотримання прав людини. Питання на камеру ставлять і підозрюваному, і тому поліцейському, який його затримав. Потім надають змогу зв'язатися з родичами. З такою системою будь-які факти насильства майже неможливі. Всі бесіди з затриманими проводяться суворо в певному місці і під запис. За статистикою, найбільша кількість порушень і насильства з боку правоохоронців відбувається в перші години після затримання. Особливо у випадках, коли сам факт затримання з тих чи тих причин не документують. У районі, який охоплює наше відділення поліції, такі порушення будуть абсолютно неможливі навіть теоретично» — пояснює Вікторія Шот інспектор з дотримання прав людини ВП №1 Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області.

        Також представники органу пробації відвідали кімнату для конфіденційного побачення із захисником та кімнату для проведення інтерв’ю із затриманими, які знаходиться на  першому  поверсі адмінбудівлі ВП №1 Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області.

          Під час зустрічі обговорили питання щодо організації та контролю виконання вироків суду та інших судових рішень, застосування передбачених законом засобів виправлення засуджених, організації здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

 

Анна ГОРБАЧ, начальник Ніжинського районного сектору №3

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області