Фото без опису Одним з видів пробації в Україні є пенітенціарна пробація, яка полягає в підготовці осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення. Мета пенітенціарної пробації - трудове і побутове влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання. 

   Воєнний стан створює нові виклики для пенітенціарної системи України, та пробації зокрема. Зараз, коли частина українців вимушені переїхати до інших регіонів, або за кордон, а частина засуджених евакуйована в установи виконання покарань (УВП), розташовані далеко від близьких, їм все складніше підтримувати зв’язок один з одним. Задля створення найбільш сприятливих умов повернення засудженого до суспільства, з жовтня 2023 року було запроваджено пілотний проєкт “Підтримка та відновлення родинних зв’язків засуджених до позбавлення волі на певний строк”.

   Цілями проєкту є:

   підтримка або відновлення корисних соціальних зв’язків засуджених осіб, які готуються до звільнення;

   зменшення їхньої соціальної ізоляції в умовах воєнного стану;

   удосконалення взаємодії між уповноваженими органами з питань пробації та УВП при підготовці засудженої особи до звільнення.

   Для участі в проєкті були відібрані 53 засуджених, які відбувають покарання у 6 УВП. Також до реалізації проєкту залучено 17 філій Державної установи “Центр пробації”.

   Пробаціонери допомагають учасникам проєкту знайти своїх близьких та зв’язатись з ними. Так, між засудженими та особами, з якими вони бажають налагодити контакт, проводяться онлайн зустрічі за участі психологів УВП та представників органів пробації.

   До проєкту приєднався Ніжинський районний сектор №3 філії ДУ “Центр пробації” в Чернігівській області. Саме на базі цього підрозділу вже є успішні кейси, коли засудженому вдалось знайти близьку людину та налагодити з нею зв’язок.

   Одна з історій

   Дізнавшись про пілотний проєкт, засуджений з ДУ “Городищенська ВК (№96)” вирішив відшукати давню знайому. Працівники підрозділу Центру пробації, отримавши лише контактні дані та ім’я, допомогли йому знайти її, домовились про онлайн-зустріч та забезпечили технічні можливості для спілкування.

   Після першої, за багато років зустрічі, давня знайома запевнила засудженого у своїй допомозі в адаптації та працевлаштуванні після звільнення. Вона також запропонувала йому житло, адже до ув’язнення засуджений мешкав у селищі Затока, і наразі його будинок вщент зруйновано внаслідок російської агресії, повертатись йому не було куди…

   Так, засудженому вдалось знайти підтримку та впевненість у майбутньому. Після звільнення він повернеться до близької людини, яка допоможе йому повернутись до суспільства та підтримає його в адаптації до життя на волі. Завдяки проєкту “Підтримка та відновлення родинних зв’язків засуджених до позбавлення волі на певний строк” в нього буде шанс ресоціалізуватись та розпочати нову сторінку свого життя, не повертаючись до криміналу.

   Такі випадки сприяють виправленню засуджених та можуть зменшити вірогідність їх повернення до кримінального життя. Адже людина розуміє, що їй є куди та до кого повертатись.

Начальник Ніжинського РС №3

Анна ГОРБАЧ