Фото без описуУкраїнський народ продовжує виборювати незалежність держави в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, і вже другий бюджет ми приймаємо в умовах війни. Сьогодні, 21 грудня, перед початком  засідання сорок третьої сесії міської ради до міського голови та депутатського корпусу звернулася ініціативна група містян, головною вимогою яких було скеровувати більше коштів на ЗСУ.

   Депутати  одноголосно ухвалили бюджет  громади  на 2024 рік.

  •    Першочергово передбачили  кошти на підтримку Збройних Сил України, у спеціальній галузевій програмі їх суму збільшили з 7 до 8,2 млн гривень. Ці кошти підуть на матеріально-технічне забезпечення тих військових частин, від яких надійде клопотання про допомогу. Звісно, це орієнтовний фінансовий ресурс і він буде коригуватися в залежності від запитів наших військових.
  •    Передбачили кошти і на програми з соціальної підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей, родин загиблих (померлих) воїнів (у сумі 1 млн 90 тис. грн.), а також кошти на придбання житла для окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (1 млн грн).
  •    Затвердили низку програм, що стосуються  розвитку житлово-комунального господарства, а саме: «Питна вода», Програма модернізації  та розвитку освітлення міста Бахмача і населених пунктів громади, Програма оснащення багатоквартирних житлових будинків у місті Бахмачі вузлами комерційного обліку теплової енергії, Програма охорони навколишнього природного середовища, «Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами», Програма розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Бахмача і населених пунктів громади та інші.

   У цілому, обсяг доходів визначено у сумі 304 млн 625 тис грн. Основними бюджетоформуючими джерелами доходів бюджету  залишаються податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки та збори і  акцизний податок. Так, податок на доходи фізичних осіб є базовим джерелом наповнення дохідної частини бюджету громади і становить  140 млн 094 тис. грн (або 65 %). Хоча питома вага його зменшилася у зв’язку з тим, що ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та усіх силових структур відтепер надходить до державного бюджету.

   Єдиний податок – другий бюджетоутворюючий податок розраховано у розмірі 36 млн 150 тис. грн.;  плата за землю  - у сумі 19 млн 080 тис. грн.;  податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - у сумі 5 млн 730 тис. грн. Крім місцевих податків і зборів, необхідно відзначити акцизний податок, який становить 11 млн 545 тис. Доходи спеціального фонду бюджету прогнозуються  в сумі 7 млн 717 тис. грн.

   Офіційні трансферти до бюджету громади з державного бюджету передбачені у сумі 81 млн 931 тис. гривень, з них освітня субвенція становить 78 млн 675 тис. грн.

   Видаткова частина бюджету громади відповідає дохідній і обрахована в сумі 304 млн 625 тис. грн, в тому числі загальний фонд – 268 млн 813 тис. грн, спеціальний – 35 млн 811 тис. гривень.

   На захищені статті видатків заплановано направити 75,3% обсягу бюджету (або 225 млн 172 тис. грн). У структурі видатків найбільшу питому вагу, а це 176 млн 882 тис. грн (59,2 %) складають  видатки на заробітну плату працівників бюджетної сфери (освіта, медицина, культура), які фінансуються з бюджету громади;  на оплату енергоносів – 39 млн 819 тис. грн. (13,3 %) тощо. Загалом, видатки соціального спрямування  складають. (75,3 %).

    Структура видатків по галузях:

   Освіта – на утримання установ освітянської галузі  та фінансування  програм заплановано спрямувати  майже 160 млн грн.

   Охорона здоров’я

    З метою фінансової підтримки медичних установ громади (КНП «Бахмацька міська лікарня», КНП «Бахмацький міський центр первинної медико-санітарної допомоги», КНП «Бахмацька лікарня – хоспіс») заплановано спрямувати  майже 18 млн 566 тис. грн.

Соціальний захист та соціальне забезпечення -13 млн 406 тис. гривень

  Культура - 11 млн 656 тис. гривень

Фізична культура і спорт – 5 млн 125 тис. грн

Житлово-комунальне господарство – 20 млн 229 тис. грн

Економічна діяльність – 16 млн 690 тис. грн

Детальніше про структуру видатків по галузях у наступних інформаційних повідомленнях.