Фото без описуОсвітянська галузь є найбільш об’ємною серед інших галузей гуманітарної сфери громади. Як наслідок цього, здійснюється спрямування значного обсягу фінансового ресурсу громади на утримання установ та закладів освіти. Так, у бюджеті громади на 2024 рік на освітню галузь спрямували 159 млн 672 тис. гривень. З них на заробітну плату (з нарахуваннями) передбачається  123 млн 038 тис. грн, на оплату енергоносіїв – 21 млн 969 тис. грн.

  •    Освітня субвенція (на зарплати педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти)   передбачена в сумі 78 млн 677 тис грн. Річ у тім, що формула освітньої субвенції передбачає стимулювання якісної мережі шкільних закладів. До речі, для того, щоб компенсувати дефіцит державного фінансування (7млн грн),  у цьому році маємо  виділити ці кошти на заробітну плату педагогам із бюджету громади.
  •    На виконання наступних програм заплановано майже 753 тис. грн:
  • Програма підтримки обдарованої молоді
  • Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді
  • Програма «Про забезпечення безкоштовного підвезення учнів та педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти»
  • виплати допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким у 2024 році виповниться 18 років.
  •     Важливо, що заплановані видатки на виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт підвального приміщення ДНЗ «Теремок» (99 тис. грн.) та реконструкцію харчоблоку Бахмацького ліцею № 1 (100 тис. грн.), поточний ремонт приміщення Григорівського ЗЗСО (195 тис. грн).

   Щодо харчування дітей, то продовжуємо харчувати вихованців дитячих садочків. Учні закладів загальної середньої освіти громади харчуються за батьківську плату. Існує проблема щодо забезпечення гарячим харчуванням  всіх учнів навчальних закладів громади. Це пов’язано з умовами воєнного стану (повітряними тривогами, навчаннями в 2 зміни та не завершенням облаштування харчоблоку в Бахмацькому ліцеї № 1), а також відсутністю державної підтримки задля організації  харчування пільгової категорії дітей. Адже наразі всі діти громади підпадають під категорію дітей, які зазнали психологічного насильства внаслідок війни, і  відносяться до пільгових категорій та мають отримати безкоштовне харчування. Відтак пільга державою передбачена, але фінансове забезпечення у держбюджеті, на жаль,  відсутнє.