Фото без описуЖиття та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є питна вода.

   Перевищення у воді допустимих концентрацій різноманітних хімічних сполук може бути небезпечними для здоров’я та життя людини. Однією з таких хімічних сполук є нітрати. Нітрати у питній воді мають надзвичайно токсичний вплив на організм дітей раннього віку (до 3 років), з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

    ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин.

   Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязі та неглибокі індивідуальні свердловини).

    Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), а також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів. Також небезпечна для дітей хронічна дія нітратів.

    У немовлят основні симптоми хвороби проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Лікувати це захворювання можна тільки в умовах стаціонару. Гостре нітратне отруєння у дітей може призвести до смерті.

   Можливі причини збільшення вмісту у колодязній та джерельній воді амонійних солей нітратів та нітратів - близьке розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив відносно джерела водопостачання (свердловини або колодязя), а також нераціональна та неконтрольована обробка хімічними речовинами полів, господарських городів.

    Важливим є те, що наявність нітратів не змінює органолептичні властивості води (смак, запах, каламутність, прозорість). Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах нецентралізованого водопостачання, тому рекомендують:

     - батькам, які мають немовлят та дітей віком до 3 років, – для питних потреб та приготування їжі (особливо дитячих сумішей, овочевих соків, дитячих напоїв тощо) категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання, а використовувати фасовану бутильовану воду;

     - по можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

     - дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує 50 мг/дм3;

     - власникам дотримуватись вимог чинного законодавства при облаштуванні та експлуатації колодязів, а саме:

     ⦁ колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами;

     ⦁ колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50м від джерел можливого забруднення (вбиральні, вигрібні ями, мережі каналізації, тваринницькі майданчики та ін.);

     ⦁ стінки колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води);

    ⦁ дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебню) товщиною 20-30 см; для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим відром;

     ⦁ навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини; колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з відром загального користування, лавку для відер;

   ⦁ територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.

     Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

     Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

     - з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива;

     - у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертатись за медичною допомогою.

     Якщо ви вживаєте воду із колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в будь-якій акредитованій лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на вміст рівня нітратів у питній воді.

     НЕ ЗАБУВАЙТЕ, ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ НА ВМІСТ НІТРАТІВ МОЖЕ ВБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я ВАШИХ ДІТЕЙ!

Ніжинське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Чернігівській області