У Чернігівській області завдяки німецьким партнерам реалізується низка проєктів, спрямованих не лише на відновлення пошкоджень, а й на подальший розвиток нашого регіону. Так, область вже отримала модульні будиночки, техніку, обладнання, гуманітарну допомогу, діють проєкти для бізнесових кіл, розвиваються міжрегіональні зв’язки. Приміром, Ніжин та Чернігів мають по два міста-побратими у Німеччині, по одному – у Мени та Корюківки. Чернігівська РВА співпрацює з районом Зегеберг, а Чернігівська ОВА – з федеральною землею Мекленбург-Передня Померанія.

«Дуже важливо посилити Україну настільки, щоб вона знайшла своє місце в Європейському Союзі. Співпраця має відбуватися не тільки у військовій сфері. Адже і нам є чому повчитися у вас», – сказав депутат Німецького Бундестагу, голова німецько-української парламентської групи Робін Вагенер під час сьогоднішньої зустрічі з командою Чернігівської ОВА.

   До слова, пан Вагенер – один із тих, хто лобіював швидке надання пакета військової допомоги Україні.

   Начальник ОВА В’ячеслав Чаус коротко ознайомив делегатів із ситуацією на Чернігівщині з початку повномасштабного вторгнення, розповів про нагальні потреби та подякував усьому німецькому народу за підтримку.

 «Щоразу під час зустрічі з іноземними партнерами я наголошую на взаємовигідній співпраці, зокрема у сфері економіки. Звісно, про інвестиції будемо говорити після нашої Перемоги. Але планувати можна вже сьогодні, – зауважив В’ячеслав Чаус. – Наразі маємо реагувати на виклики, пов’язані з війною. І тут без міжнародної підтримки не обійтися».

   Говорили переважно про ситуацію в прикордонні: можливості евакуації цивільних, організацію освітнього процесу, оснащення мобільно-вогневих груп.

    Розповідаючи про процес відновлення пошкоджених чи зруйнованих об’єктів, кількість яких вже перевищила 13,5 тисячі одиниць, В’ячеслав Чаус зазначив, що пріоритетним залишається житло громадян. Втім, триває відбудова й закладів освіти, медицини, захисних споруд. Є й об’єкти, які через дороговартісну відбудову донори ніяк не візьмуть у роботу. Серед них – приміщення Обласного молодіжного центру, яке й оглянули делегати в ході робочого візиту.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації