Фото без опису Незабаром, 14 березня, стартує реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту (НМТ). Вона триватиме до 11 квітня включно. Упродовж декількох днів, до 15 квітня, можна буде внести зміни в персональному кабінеті. Передбачена й додаткова сесія (реєстрація – 10-15 травня), участь у якій зможуть взяти ті особи, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної.

   Тож уже зараз можна підготувати сканкопії чи фотокопії документів, які потрібно буде завантажити в персональному кабінеті, зокрема паспортного документа та довідки з місця навчання або свідоцтва про повну загальну середню освіту для випускників минулих років. Другий рік поспіль потрібно надавати і реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі відсутності – документ з поясненням).

   Учасникам, які цьогоріч не планують вступати до закладів вищої освіти, реєструватися не варто. Адже наразі невідомо, чи будуть результати-2024 дійсними наступного року. На цьому наголосила сьогодні під час брифінгу в ОВА директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

   Загалом, за словами спікерки, на Чернігівщині очікується близько 7,5 тисячі учасників. Тестування відбуватиметься у тимчасових екзаменаційних центрах – спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях визначених закладів освіти на територіях 11 населених пунктів області. Цього року НМТ мають провести в укриттях.

«Безпека дітей – на першому місці. По-друге, неперервність процесу: не буде тих моментів, що змусять перенести сесію, –Фото без опису учасники один раз приїдуть, підготуються, переживуть певний стрес (а ми пам’ятаємо, що це переживання). Тому зараз ведеться робота зі створення близько 20 тимчасових екзаменаційних центрів в закладах освіти. Днями цей перелік буде затверджено, після чого перейдемо до безпосереднього їх облаштування для забезпечення всіх необхідних умов», – розповів начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика.

   Про дату, час і місце проведення НМТ зареєстровані учасники основних сесій дізнаються з 8 травня, отримавши запрошення у персональні кабінети. Така інформація для учасників додаткових сесій буде доступною з 8 липня.

   Тестування відбудеться у період з 14 травня до 19 липня. Тоді ж триватиме і вступна кампанія (єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) та єдиний вступний іспит (ЄВІ)).

Фото без опису«Ми не говоримо, в які дні ці тестування відбуваються, ми не оголошуємо місце проведення. Просимо і самих учасників не розголошувати інформацію, адже від цього залежить і їхня безпека, і організаторів процесу», – зауважила Світлана Сакаєва. Вона звернула увагу на ще одну особливість – формат проведення: змінено кількість предметів (три – обов’язкові) і тривалість тестування.

   Так, виконання сертифікаційної роботи триватиме 240 хв (було 180) в один день – двома блоками по 120 хв з перервою 20 хв: І блок – українська мова та математика, ІІ блок – історія України та один предмет на вибір (іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), українська література, біологія, географія, фізика та хімія). В межах блоку учасник тестування може самостійно розподіляти час між предметами. Повертатися до завдань з попереднього блоку – не можна.

   Серед заборон – користування будь-якими гаджетами та паперовими посібниками, калькуляторами. Під час допуску учасників до аудиторії застосовуватимуть металошукач. Планується використання і вебкамер (вбудованих або зовнішніх на комп’ютері).

«Хотілося б, щоб учасники правильно зрозуміли наші кроки: результати НМТ,  ЄВІ/ ЄФВВ мають бути «чистими». Кожному – свій результат, а в того, хто знає, він повинен бути кращим», – зазначила Світлана Сакаєва.

   Щоб результати дійсно не розчарували, учасники можуть готуватися на визначених платформах.

Фото без опису

Детальніша інформація про національний мультипредметний тест – на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Фото без опису

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації