Фото без опису  28.03.2024 працівники Ніжинського РС 33 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області взяли участь у тренінгу на тему : «Основні поняття гендерно зумовленого насильства та механізми реагування»

Даний захід проходив у Бахмацькому молодіжному центрі, куди були запрошені  представники соціальних служб, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, тощо.

   Гендерно зумовлене насильство — це те, яке вчиняється щодо людини через її приналежність до певної статі.

   Форми гендерно зумовленого насильства:

   • Фізичне насильство: будь-який акт фізичного насильства, який не має сексуального характеру і призводить до болю, дискомфорту або травми, наприклад, домашнє насильство.

   • Сексуальне насильство: будь-яка форма сексуального контакту без згоди, така як згвалтування (у тому числі в контексті шлюбу), сексуальна експлуатація, примус до проституції, торгівля людьми та недоречні дотики.

   • Економічне насильство: відмова або обмеження в ресурсах, можливостях або послугах, освіті, медичних сервісах або інших соціальних послугах.

   • Психологічне/емоційне насильство: погрози фізичним або сексуальним насильством, залякування, приниження, вимушена ізоляція, переслідування, домагання, небажана увага, зауваження, жести або записки сексуального та/або загрозливого характеру, знищення дорогих речей тощо.

   Куди звертатися потерпілим

   Якщо людина потерпає від якогось із видів гендерно зумовленого насильства, вона може звернутися в Урядовий контактний центр за номером 1547 (із мобільного або стаціонарного) й отримати там консультацію чи психологічну підтримку.

   Зателефонувати можна й на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства — 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного), де цілодобово й безкоштовно надають інформаційну, соціально-психологічну та юридичну підтримку.

   Також варто викликати поліцію за телефоном 102 або ж звернутися у відділок особисто. Поліція в разі домашнього насильства має повноваження винести кривднику терміновий заборонний припис і скерувати постраждалу (разом із дітьми) до притулку.

   На сайті інформаційної кампанії «Розірви коло» програми Фонду ООН у галузі народонаселення із протидії та запобігання домашнього і гендерно зумовленого насильства в Україні радять потерпілим звертатися до лікарень, якщо вони зазнали фізичного чи сексуального насильства.

    У лікарні можна отримати невідкладну допомогу та задокументувати в медичній картці ознаки того, що сталося. Це допоможе притягнути кривдника до відповідальності. Постраждалі можуть звертатися й у центри соціальних служб. Наприклад, якщо людині через загрозу насильства немає де жити, їй можуть допомогти знайти житло, скерувати до притулку абощо.

Також в Україні створили телеграм-боти «Вона за неї» та «Дій проти насильства», де можна дізнатись, як діяти, коли ви постраждали, куди звертатися, а також отримати психологічну підтримку.

   Попросити про допомогу можна й у додатку SafeUp. За допомогою застосунку жінки можуть допомагати одна одній, якщо опинилися в небезпеці. Завантажити додаток можна безкоштовно в App Store і Google Play. Застосунок доступний для жінок та дівчат будь-якого віку, однак стати «захисницею», тобто жінкою, яка надаватиме іншій допомогу, можна лише з 18 років. Для того, щоб допомагати іншим, необхідно пройти у додатку спеціальне навчання.

   По закінченню тренінгу всі учасники отримали відповідні сертифікати.

Начальник сектору

Анна ГОРБАЧ