Фото без описуВтримати людину від скоєння повторного кримінального правопорушення, змінити її спосіб мислення та життєві установки — завдання непросте. Досягти цієї мети традиційними засобами — лекціями чи виховними бесідами — досить складно. Керівництво Центру пробації шукало нові, дієвіші інструменти для роботи зі своїми клієнтами. Несподівано таким інструментом стало… документальне кіно.

   Перші кіноклуби при підрозділах Центру пробації в регіонах відкрилися 2019 року, а в березні 2024 року до діяльності кіноклуб Docudays UA, що входив до Мережі кіноклубів документального кіно DOCU/CLUB долучився і Ніжинський РС №3 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області.

   В рамках діяльності кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при Ніжинському районному секторі № 3 філії Центру пробації в Чернігівській області, нещодавно суб’єкти пробації переглянули документальний фільм із колекції Мережі DOCU/CLUB «Десять років відчуження. Якою може бути електроенергетика України в майбутньому», режисера Сергія Буковського.

   Щорічно 26 квітня відзначаються День чорнобильської трагедії, Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Саме тому з нагоди 38-ої річниці аварії на ЧАЕС було проведено кінопоказ за даною тематикою для суб’єктів пробації.

   Метою даного кінопоказу було сформувати в учасників заходу екологічну свідомость, відповідальність за сучасне та майбутнє життя, розуміння значення екології та енергетики у сфері прав і свобод людини.

   Обговорюючи фільм, учасники заходу спробували знайти позитивні та негативні сторони ядерної енергетики.  Кожен розповів про свої бачення енергетичної системи України у майбутньому, обговорили та проаналізували поняття, сутність та значення екологічних прав та обов’язків громадян України.

   Підводячи підсумки зустрічі, акцентували уваги на тому, що завжди необхідно дотримуватися ядерної безпеки та дбати про довкілля.

Модератор кіноклубу Docudays UA при Ніжинському РС №3

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області  

 Юлія РИБА