Фото без опису З 18 травня 2024 року центри надання адміністративних послуг по всій Україні розпочали приймати військовозобовʼязаних, які мають оновити свої дані. Це вимога закону про мобілізацію. Великої черги до ЦНАПу для оновлення даних пока немає. Частина людей вирішила зробити це через мобільний додаток Резерв+.

   З 18 травня військовозобов'язані мають оновити свої дані в ТЦК, додатку Резерв+ або в центрах надання адміністративних послуг. Як цей процес відбувається в ЦНАПах?

– Прийом адміністратором ЦНАПу триває 7-10 хвилин, далі ще доведеться почекати певний час, поки дані оновляться. Після цього людина отримує витяг про оновлення даних. В залежності від технічної спроможності системи, чекати доведеться від 10 хвилин до кількох годин.

   Але хочу звернути увагу, що в оновленні даних в деяких випадках можуть бути відмови. ЦНАПи не мають повноважень та можливостей змінювати дані системи. У випадках відмов людині треба йти до ТЦК і СП. Тому що це єдиний орган, який приймає рішення з цієї теми.

    Скільки людей оновило дані через відділ «Центр надання адміністративних послуг» Бахмацької МТГ станом на зараз?

   - 170  військовозобов'язаних оновили свої облікові дані через ЦНАП станом на 13.06.2024 року

   Витяг про оновлення даних, який видає ЦНАП і код з ТЦК – це рівнозначні документи?

   – Так, це рівнозначний індивідуальний номер, який відображений або у витягу отриманому в ЦНАП, або в Резерв+, або це штрих-код, вклеєний у військовий квиток. Як в додатку, так і у витягу з ЦНАПу, є унікальний номер. Такий самий є і у військовому квитку. За ним ідентифікують військовозобов'язаного. І, оновивши дані одним із трьох способів (в додатку Резерв+, в ТЦК або ЦНАПі), військовозобовʼязаний виконав вимогу закону і не отримає штраф за те, що цього не зробив.

    Чи можна оформити відстрочку від мобілізації в ЦНАПі?

   – Ні, до наших повноважень саме внесення певних даних не належить. З таких питань треба звертатися вже в територіальні центри комплектування.

   Коли людина оновила дані, то побачила відображення відомостей про неї, і ця інформація може бути не повною. Наприклад, є бронювання, але дані про це відсутні, то відділ кадрів, який його бронював, при наступній звірці по документах в ТЦК звертає увагу на це. І така інформація вноситься, а через день-два вона відобразиться в системі.

 Чи видають повістки тим, хто оновив дані через ЦНАП?

   – Після оновлення військовозобов'язаними даних при особистому прийомі в ЦНАП повістки не видають і відправляти на ВЛК можуть виключно тільки територіальні центри комплектування і соціальної підтримки. Нам як ЦНАПам таких повноважень не надавали.